Eemnes 4 – Eemdijk 5 (3-4)

Wat een strijd, wat een gevecht. De wedstrijd bij en tegen Eemnes 4 op 09 februari 2019 is er eentje om nog lang te herinneren. Een doelpuntrijk festijn, met mooie goals en bijzondere blunders. De wedstrijd ving aan om 14:00 uur op het hoofdveld van Eemnes.

Waar Eemdijk op papier een overvolle bank had, zo was er op het ‘moment suprème’ een behoorlijke leegte in de ‘dug out’. Spelers die op het laatste moment afzegden of zelfs helemaal niet op kwamen dagen; het kan blijkbaar allemaal bij Eemdijk 5.

In de vorige ontmoeting kreeg Eemdijk 5 in negentig minuten zeven goals om de oren. Iets wat dus eigenlijk alleen maar beter kon in deze wedstrijd. Eemdijk 5 was gebrand en het team wist wat het kon verwachten van de snelle voorhoede van de thuisploeg.

Eemdijk wist dat de voorhoede, met name de aanvoerder, een aardig balletje kon trappen, dus die werd deze wedstrijd goed in de gaten gehouden. Het was met name de Eemdijk die deze eerste helft de overhand had. Met een solide achterhoede, een snel en behendig middenveld, en een trefzekere voorhoede maakte Eemdijk het verschil. De eerste goal van deze middag was dan ook voor de groenen van Eemdijk 5.

Japio en Vullis konden beiden tot in de zestien van Eemnes oplopen en Japio gaf de bal mee aan Vullis. Vullis kon op doel schieten, maar tikte de bal hoog over de dichtstbijzijnde verdediger weer terug naar Japio. Het leek weer op zo’n eindeloze “tikkie-takkie-niet-scoren-actie”, maar Japio doorbrak die sleur. Hij controleerde de bal en trapte deze met een halve omhaal richting het doel. De keeper dook nog, maar zag de bal over de achterlijn verdwijnen. Eemdijk 5 leidde met 0-1.

De strijd ging verder en Eemdijk wist dat het team er met deze magere 0-1 voorsprong nog steeds niet was. Sterker nog, de eerste ontmoeting dit seizoen tegen VVZ ’49 5 leidde Eemdijk 5 de wedstrijd na 45 minuten met 1-4… We weten allemaal hoe dit is afgelopen (7-6, red.). Eemdijk bleef dus jagen voor die tweede treffer.

Hip mocht een vrije bal nemen net over de middenlijn en waarschuwde Vullis al voor zijn pass. “Op de vijf, Gerrit”, klonk het en Hip gaf de bal precies op maat op de “vijfmeterlijn” van Eemnes. Vullis gehoorzaamde en won het kopduel van zijn directe tegenstander. De bal schoot richting het doel en de keeper tikte de bal van de lijn. Niet goed genoeg, aangezien deze van zijn lichaam af stuiterde richting Japio. Japio stond op scherp en tikte de bal vervolgens makkelijk over de doellijn. 0-2.

Eemdijk bleef kloppen op de deur van Eemnes, maar ook Eemnes bleef gevaarlijk. Eemdijk moest achterin gefocust blijven, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zat. Vooral toen de aanvoerder van Eemnes de bal ingespeeld kreeg, toen Vullis de bal verloor op het middenveld. Hij trok naar binnen, richting het doel en schoot op doel. Waar het in eerste instantie leek op een lage voorzet, schoot de bal vervolgens langs de eerste paal over de doellijn. 1-2. Een ongelukje.

Gelukkig duurde het niet lang voordat Eemdijk weer mocht scoren. Een wel heel bijzondere goal welteverstaan. Doordat Eemdijk flink druk zette op de verdediging van Eemnes, had de achterhoede van de thuisploeg veel moeite met uitverdedigen. Vullis was er als de kippen bij en onderschepte zo de bal. Hij won het duel en tikte in het keepergebied de bal naar Eemdijk’s minitank bORt. Met de volle 100% overtuiging zette bORt zijn voet tegen de bal. Het bleef doodstil op het sportpark in Eemnes. De 22 mensen binnen de lijnen op de groene zoden hielden de adem in. Minitank bORt stond oog in oog met alleen de keeper. De keeper die al enkele keren zijn team wist te redden van een afslachting deze eerste helft. Wat ging bORt doen? De hoek lag open, de keeper bewoog zich in ‘slow motion’ richting bORt. Niemand durfde te knipperen met zijn ogen. Bang dat er iets van deze actie gemist werd. Er schoot van alles door bORt’s hoofd. Van “Heb ik wel genoeg geld mee om een eerste-doelpunt-kratje te betalen?” tot “Schiet ik hard met de punt, of kalm met de binnenkant”. Even leek de tijd stil te staan. Zelfs de harde wind nam een pauze om niet van invloed te zijn op de beslissing van de “stofzuiger” van Eemdijk 5. In plaats van een doffe knal, klonk een zacht tikje over het sportpark. De teams op het andere veld waren ook al gestopt met voetballen om te kijken wat er gebeurde op het hoofdveld. De bal rolde langzaam, met een zogenoemde ‘curve’, maar wel overtuigend richting de hoek van het doel. De keeper volgde de bal met zijn ogen, wilde nog ingrijpen en duiken naar de bal, maar miste de overtuigingskracht; de kracht om de inzet van bORt te keren. Grassprietje voor grassprietje werd platgerold, de rubberen bolletje stuiterden op als de gekleurde ballen in de ballenbak van de McDonald’s. De doellijn naderde en het leer raakte de witte lijn. De keeper gaf het op en deed geen moeite meer. De bal verdween over de doellijn, in de linkerhoek (rechts van de keeper). bORt breidde zo de voorsprong van zijn team uit. 1-3!

De moed zakte in de schoenen bij Eemnes en het team probeerde er nog wat van te maken, maar zowel de straffe tegenwind als de getergde Diekers gooiden roet in het eten. Waar Eemnes er alles aan deed om het tijd te keren, maakte Eemdijk wederom een fantastische goal. Een goal waardoor Vullis niet meer “droog” staat in 2019. MJ, die vandaag een zeer overtuigende wedstrijd speelde, schoot de bal over de verdediging richting het doel van Eemnes. Vullis anticipeerde goed op deze briljante pass en zag de keeper uit zijn doel komen. Zonder aarzeling en nadenken tikte hij de bal over de keeper, onder de lat door. Een prachtige goal die in het rijtje kan van de magnifieke goals van deze middag. 1-4!

Met 1-4 gingen beide teams de rust in. Vanaf dit moment moest Eemdijk 5 volhouden. De groenen uit Bunschoten kregen nu de wind tegen voor 45 minuten en daardoor was Eemnes deze tweede helft in het voordeel. Dit resulteerde al heel snel in een 2-4 stand, toen één van de spelers van Eemnes de bal vanaf een meter of dertig prachtig over keeper Dirk plaatste, onder de lat door.

Het werd nog spannend toen Eemnes bloed rook. Het was niet de eerste keer dat Eemdijk een grote voorsprong weggaf, dus Eemdijk moest zich herpakken. Eemnes zette druk op de verdediging, maar de verdediging bezweek niet. Ook een bal over de verdediging, richting de snelle aanvoerder leek een “easy catch for the goalkeeper” te zijn. Dirk sprong naar de bal, maar op datzelfde moment sprong de spits naar de bal. De spits van Eemnes won zowaar het duel, en kopte de bal door de vingers van Dirk. Plots stond het 3-4.

Als klap op de vuurpijl mocht Hip na een “verlate sliding” plaatsnemen op de bank in de laatste tien minuten, waardoor Eemdijk in de slotminuten met tien man speelde. Japio zakte een linie en Bulletcatcher, die in de slotfase de plek van Vullis overnam beproefde zijn geluk in de voorhoede.

Vullis kreeg nog twee hele grote noemenswaardige kansen deze tweede helft. Een kopbal die van de lijn werd gehaald, en een schot van enkele meters voor de doellijn (na een goede pass van Hip) die hij recht op de keeper schoot. Eemdijk had het al eerder kunnen beslissen deze wedstrijd, maar liet het tot de negentigste minuut nog spannend.

Na meer dan 95 minuten floot de jonge scheidsrechter de wedstrijd af en Eemdijk 5 nam de drie punten mee naar De Vinken. Hoppa! Een verdiende overwinning op de nummer twee van de competitie. Nu een maand rusten…