VVZ ’49 5 – Eemdijk 5 (7-6)

“Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen.” Een wijze uitspraak en zo toepasselijk afgelopen zaterdag. Wat een handbaluitslag na negentig minuten. Voor de neutrale toeschouwer was dit een leuke wedstrijd om te kijken. Misschien niet voor de kwaliteit, maar zeker wel voor de kwantiteit. Een middag met veel goals, in een wedstrijd waar het heel anders had kunnen lopen. Een balletje kan raar rollen, zeg maar.

Eemdijk 5 vertrok naar Soest, om daar tegen VVZ ’49 5 aan te treden om 13:15 uur. Een fatsoenlijkere tijd dan de week ervoor, toen het eerste fluitje klonk om 16:30 uur. Eemdijk 5 had een goed gevoel over deze wedstrijd, zij het niet dat de tegenstander bijna evenveel punten had als de groenen uit Bunschoten. Ondanks dat Eemdijk de afgelopen weken het geluk niet aan zijn zijde had, vond Eemdijk dat ’t zijn eigen geluk moest maken. Positief praten, goede voorbereiding, goed nadenken over de opstelling, en natuurlijk een verse kracht in de vorm van Ongze Willempie. Eemdijk had er zin in en dat droop er van af in de eerste tien minuten.

Terwijl de achterhoede nog met elkaar in conclaaf was hoe de opstelling en organisatie beter kon, stevende Ongze Willempie al af op de keeper. Hij stapte om de keeper heen en zette zijn team op voorsprong. 0-1.

De tweede goal viel vlak daarna. WB wilde op de linksbackpositie de bal wegwerken, maar nam daar ietwat teveel tijd voor. De bal werd naar voren geschoten, maar werd nog aangeraakt door de aanvaller van VVZ. Deze schoot dus over het middenveld heen en belandde met een geluk in de voeten van Ongze Willempie. Hij rende richting het doel, zag de keeper uit zijn doel komen en gaf de bal breed op Japio die meegesneld was. De bal rolde ietwat te ver naar buiten, waardoor Japio er als een raket achteraan moest. Zoals we het alleen Japio in ’t verleden hebben zien doen, schoot hij ook nu de bal tussen de palen. Met een goede sliding kon hij op tijd bij de bal en zette zo zijn team op 0-2.

Het liep gesmeerd in de voorhoede, maar achterin nog niet zo lekker. Dat bleek toen de bal via de rechterkant in de korte hoek werd geschoten bij keeper Dirk. 1-2. Een slordigheidje van de verdediging, wat niet de laatste was deze middag.

Eemdijk 5 zette de wedstrijd voort en kon ook nu weer aan zijn score werken. Hip, vandaag samen met Mup centraal achterin, mocht vanaf de zijkant van het strafschopgebied van VVZ een vrije bal te nemen. Hij nam een aanloop en schoot de bal hard voorlangs. En voorbij de eerste paal gooide Japio zijn hoofd zonder na te denken en met gevaar voor eigen leven tegen de bal en de bal schoot over de doellijn. 1-3.

Het doelpuntenverloop ging best snel allemaal. Bij de eerstvolgende goal was Hip weer betrokken. Deze keer de maker van het doelpunt. Vanuit een vrije bal schoot hij de bal hard in de korte hoek. De keeper dook nog, maar door de snelheid van de bal had dit geen effect. 1-4.

Ging dit dan echt een middag worden dat Eemdijk met ruime cijfers wint? Achteraf hebben Eemdijk-spelers al aangegeven dat ze een naar gevoel hadden bij deze voorsprong. De drie punten waren nog niet in de spreekwoordelijke ‘pocket’. En als je ergens in gelooft, gebeurt het ook. Binnen luttele seconden kwam VVZ terug in de wedstrijd. Tot tweemaal toe wist het thuisteam te scoren, waaronder één prachtige kopbal, in de kruising, na een mooie voorzet vanaf links (gezien vanuit het perspectief van Eemdijk) over de verdediging. De aanvaller kreeg alle ruimte en tijd om de bal op zijn hoofd te laten stuiteren en deed dit met verve.

Beide teams bezochten de kleedkamers met een 3-4 stand. Eemdijk moest scherp beginnen, want in de eerste helft vielen de tegengoals allen vanuit situaties dat Eemdijk niet scherp was.

Eemdijk mocht net als in de eerste helft beginnen met de aftrap, terwijl het toch echt VVZ was die deze tweede helft mocht beginnen. Hip zag de keeper wat ver buiten zijn doel staan en schoot direct bij aftrap richting het doel… of eigenlijk meer richting de achterlijn. De keeper pikte de bal op, schoot deze hard terug en werd door de aanval van VVZ opgepikt. PapaSan en WB stonden nog in aanvalsmodus en zagen vervolgens hoe de speler vrij gemakkelijk Hip en Mup uitkapten en de bal in de korte hoek plaatst. De stand was plots gelijk… 4-4.

Als antwoord kon Eemdijk direct na de aftrap wederom de voorsprong pakken, maar een prachtige voorzet van WB op Ongze Willempie werd niet goed gecontroleerd. De bal stuiterde van Willempie’s been, en lag voor het oprapen door de keeper.

Het duurde toen even voordat er weer wat goals gemaakt werden. Ongze Willempie was de eerste die zijn stempel op het verdere scoreverloop drukte. Minitank bORt kreeg de bal ingespeeld op randje zestien, maar kon niet afdrukken. Hij gaf de bal breed op Willempie, die op zijn beurt een extra stap naar binnen zette. Hij schoot de bal hard langs de linkerpaal (rechts van de keeper) en Eemdijk leidde de wedstrijd weer. 4-5.

Eemdijk probeerde met man en macht deze voorsprong te houden, maar een vrije bal na een overtreding van Mup gooide roet in het eten. De bal werd langs de muur in de hoek geschoten. Keeper Dirk strekte zich in de rechterhoek en tikte de bal van de lijn. In de ‘rebound’ tikte VVZ de bal over de doellijn. Een discutabel moment, aangezien de goal veel weghad van een buitenspelgoal… De stand was weer gelijk. 5-5.

VVZ rook bloed en zag dat Eemdijk moeite had die voorsprong elke keer te behouden. Luttele minuten later deed Hip een sliding in de zestien van keeper Dirk. De aanvaller van VVZ raakte uit balans, stapte nog door, probeerde de bal te controleren en zag dat Hip als een ware ‘breakdancer’ op de grond de bal wegtikte. Zijn andere been kwam op kniehoogte, waarna de speler van VVZ vond dat hij moest vallen en scanderen. De scheidsrechter van dienst kende een penalty toe, die afgemaakt werd door de ‘man of the match’ van VVZ. Keeper Dirk zat nog in de goede hoek, maar kon de bal niet stoppen. 6-5.

De 7-5 was volgens de verdedigers en de grensrechter van Eemdijk 5 een buitenspeldoelpunt, maar de scheidsrechter wilde niet in discussie gaan met een ieder en kende ook hier een goal toe. Booka werd verweten waarom hij niet evengoed meeliep met de speler van VVZ. Booka was er heilig van overtuigd dat het buitenspel was. De achterstand was nu twee punten.

Er stonden niet veel speelminuten meer op de klok, maar Eemdijk 5 gaf niet op. Dit resulteerde vervolgens in een zogenoemde ‘troostgoal’ voor de groenen uit Bunschoten. WB gaf de bal op randje zestien terug op Hip, die op zijn beurt de frustratie van deze wedstrijd botvierde op de bal. Hij schoot hard en laag in de hoek en kon zo zijn tweede goal meepikken van deze middag. 7-6.

Dit was ook gelijk de eindstand… Een wedstrijd die Eemdijk absoluut niet hoefde te verliezen.

Geef een antwoord