Eemdijk 5 – Zuidvogels 6 (3-2)

Als enige twee teams in onze competitie mochten Eemdijk 5 en Zuidvogels 6 aantreden in deze frisse januarimaand. Een inhaalwedstrijd, op sportpark De Vinken in Bunschoten. Na een maand geen competitiewedstrijd te hebben gespeeld, was het nu eindelijk weer tijd om de schoenen onder te binden. De verloren wedstrijden in Winterswijk tijdens de Internationale Wintercup vorig weekend daar gelaten. Eemdijk 5 speelde daar veelal tegen zichzelf, maar vooral tegen de bierkaai.

Nu mochten de groenen weer een echte wedstrijd spelen. Een wedstrijd die ergens om gaat. De Taatjes van Zuidvogels 6 kwamen op bezoek en de wedstrijd ving aan om 12:30 uur.

Al in de eerste paar minuten leek het mis te gaan voor Eemdijk. Door een sterk begin van de bezoekers liepen enkele acties van de groen-roden af met een sisser. Eemdijk 5 kwam enkele keren met de schrik vrij. Het werd al vrij snel duidelijk dat deze wedstrijd niet zomaar gewonnen was. Eemdijk 5 moest aanpoten tegen de nummer 3 van onze competitie.

Het eerste kwartier kreeg Eemdijk 5 weinig kansen en vocht het team ook in deze wedstrijd tegen de bierkaai. Na deze twintig minuten leek Eemdijk weer uit het dal te klimmen. Het team kreeg weer meer grip op de situatie en de thuisploeg kreeg zo nu en dan en kansje. Nergens werd de keeper van Zuidvogels echt getest, waardoor Zuidvogels nog steeds de overhand de overhand had. Zelfs de scheidsrechter wist na de wedstrijd te melden dat Eemdijk deze eerste helft geluk heeft gehad.

Het was dus niet een kwestie van “als”, maar meer van “wanneer” de bezoekers gingen scoren. Een steekbal door de verdediging gaf het antwoord op deze vraag. Marty, deze eerste helft spelende als voorstopper naast laatste man Sander, rende met zijn tegenstander mee. Het leek alsof hij de situatie onder controle had en zette zijn voet tegen de bal. De bal kwam tegen de directe tegenstander en die kon er vervolgens vandoor gaan, richting keeper Dirk. De aanvaller van Zuidvogels plaatste vervolgens de bal langs Dirk, over de doellijn. 0-1.

Niet veel later klopte de 0-2 al op de voordeur van keeper Dirk, maar de voorzet werd op het laatste moment afgeslagen via een kopbal van Rikea, die als enige nog de potentiële aanval kon keren.

Eemdijk 5 herpakte zich en zocht de aanval op. Eemdijk leek meer ruimte te krijgen, en dus meer lucht. Het was nu aan de groenen om zijn slag te slaan. Vanaf de zijlijn coachte Hip zijn medespelers. Japio liep al warm om zijn team in de voorhoede te versterken.

Plots was daar die ene actie. Die ene actie die Eemdijk 5 weer hoop gaf op deze ietwat bewolkte dag. Vullis had de bal buiten de zestien van Zuidvogels en hoorde plots AzAri schreeuwen om de bal. AzAri, deze eerste helft spelende op linkshalf, zag zijn kans schoon. De hele linkerkant lag open en daar profiteerde hij van. Vullis gaf de bal mee aan AzAri, die vervolgens naar binnentrok. Zonder aarzeling schoot hij de bal hard over de grond, draaiende naar de lange hoek. De bal draaide van de keeper af en verdween vervolgens in de rechterhoek (links van de keeper). Een prachtige goal van AzAri. De stand was weer gelijk. 1-1.

Het spel lag weer helemaal open. Eemdijk kreeg zo nu en dan nog een kans. Een afstandsschot van Wortel die over het doel scheerde, en niet veel later een mooie aanval van Wortel. Wortel trok richting de achterlijn van Zuidvogels, en passeerde zo zijn directe tegenstander. Hij gaf de bal hoog voor naar de tweede paal. Bullet, de laatste tijd erg sterk in de luchtduels, kopte de bal nipt naast. De scheidsrechter floot dat de bal al bij Wortel over de achterlijn was, terwijl op dat moment Bullet zowel de bal als de tegenstander kopte. Het resultaat was een blauw oog.

Niet veel later wisselde AzAri na een kleine blessure voor WB, en enkele minuten later betrad Japio het veld. Eemdijk ging aanvallender spelen en kreeg zowaar enkele kansen. Helaas was het Zuidvogels die vervolgens weer die voorsprong pakte. De bal werd hoog naar voren geschoten en deze landde in het keepergebied van Eemdijk. Sander en Mouse liepen richting de bal, en Sander wilde de bal wegkoppen. De bal belandde niet goed op het hoofd, waardoor hij deze kopte naar de aanvaller van Zuidvogels. De beste jongen lobde de bal over Mouse heen, voor het doel langs. Mouse raakte de bal nog aan, maar zag deze vervolgens over Marty vliegen en dalen op het hoofd van een van de aanvallers van Zuidvogels. Deze persoon kopte de bal langs de paal over de doellijn. 1-2.

Na drie kwartier bezochten beide teams de kleedkamers. De thee werd gedronken, en de tweede helft ving aan rond 13:30 uur.

De tweede helft waren de rollen omgedraaid. Eemdijk kreeg meer ruimte, meer durf, en dat wierp zijn vruchten af. Waar de eerste helft Eemdijk de onderliggende partij was, was Eemdijk de tweede helft overduidelijk de bovenliggende partij. Eemdijk kreeg deze tweede helft meer kansen en drong Zuidvogels terug op de eigen helft. Hip had de plek ingenomen van Sander als laatste man, en Sander werd de voorstopper. Vanaf dat moment stond de achterhoede ook als een huis, en kon aan de stormloop voor het doel van Zuidvogels beginnen.

Zo kregen deze tweede helft zowel Japio als Vullis de kans op de gelijkmaker of zelfs de voorsprong. In een één op één positie met de keeper schoten beide heren zonder na te denken (of juist teveel nadenken) tegen de prima uitkomende keeper aan. Twee kansen om zeep geholpen. Maar er zat meer in het vat. Eemdijk wist dit en rook bloed.

De thuisploeg knokte voor elke bal en dit resulteerde in die oh zo belangrijke gelijkmaker. Wortel kreeg de bal via de achterlijn in de voeten gespeeld, twee meter bij het doel vandaan. Hij kon niet bij het doel komen, maar zag wel achter zich WB toesnellen. Zonder aarzeling gaf hij een zogenoemd ‘hakje’ en gaf de bal mee met WB, die vandaag een prima wedstrijd speelde. WB nam de bal mee, kwam uiteindelijk recht voor het doel en wilde de bal over de doellijn tikken. De keeper stond recht voor hem en bij de linkerpaal lobde WB de bal op heuphoogte langs de paal. Het leek erop dat de keeper de bal van de lijn tikte, maar hij had de bal niet onder controle en de bal viel over de doellijn. Tegelijkertijd kreeg WB een kopstoot van een van de verdedigers. WB ging neer en vervolgens hoorde hij gejuich van zijn teamgenoten. Pijn in het hoofd, maar een heerlijk gevoel in het hart. WB zette zijn team weer op gelijke hoogte. 2-2.

Eemdijk 5 klopte nog enkele keren aan de deur van de Zuidvogels en het team uit Huizen had moeite de aanvallen van Eemdijk af te slaan. De laatste twintig minuten leek Eemdijk vleugels te hebben gekregen. De ene na de andere actie volgde, met zo nu en dan een tegenaanval van de bezoekers.

Het einde van de wedstrijd naderde en Eemdijk nam geen genoegen met dat ene puntje. Ondanks dat het team de eerste helft bijna niet aan voetballen toe kwam, had deze tweede helft veel goed gemaakt. Het smaakte naar meer. Over het veld klonken bekende kreten als “kom op jongen, nog even volhouden!” en “nog een paar minuten!”. Door het enorme aandringen van Eemdijk kon Eemdijk zo nu en dan ook nog een paar mooie acties maken. Zo gaf Wortel aan de linkerkant de bal over de verdediging van Zuidvogels aan Japio, die zonder aarzeling de bal direct op ‘de slof’ nam. De bal ging rakelings langs de doelpaal. De ‘oooeehhh’s’ klonken over het sportpark.

Eemdijk zette een tandje bij en plots was daar de actie van Vullis. Een paar meter buiten de ‘zestien’ van Zuidvogels kreeg Vullis de bal ingespeeld. Hij trok naar binnen en om zich heen hoorde hij dat zijn medespelers vrij stonden. Hij ging voor eigen succes, en dat bleek een goede beslissing. Hij schoot de bal richting het doel en via een voet van een verdediger van Zuidvogels veranderde de bal iets van richting. De keeper dook nog, maar kon niet meer bij de bal. Deze rolde over de doellijn en Eemdijk 5 pakte de leiding; voor het eerst deze wedstrijd. Vullis maakte van geluk een koprol over het veld en zijn medespelers kwamen naar hem toegesneld. 3-2.

Eemdijk 5 hield nog even stand en hoorde uiteindelijk dat verlossende fluitje van de scheidsrechter. Eemdijk 5 won deze wedstrijd door te knokken!