VVZ ’49 4 – Eemdijk 5 (2-5)

Koud! Het was ijskoud afgelopen zaterdag. Eemdijk 5 mocht aantreden tegen het vierde team van VVZ ’49 in Soest. De thermokleding werd uit de kast gehaald en Eemdijk maakte zich klaar om zichzelf warm te rennen om 13:15 uur. Vandaag had Eemdijk twee niet-alledaagse dingen; Eemdijk 5 kende een nieuw lid, Sander, die vandaag direct een basisplek had op de linksback-positie. En Vullis was vandaag captain. De band knelde rond zijn bovenarm, maar dat weerhield Vullis er niet van zich belangrijk te voelen.

Het beginfluitje klonk. De echo van het fluitje was nog niet weggevaagd of Eemdijk 5 zag de bal onder de voet van de keeper rollen over de doellijn. Ondanks dat gewoon een veldspeler op doel stond, ontstond hier een misverstand. Een mislukte terugspeelbal zette Eemdijk op voorsprong binnen één minuut. Iedereen was een beetje beduusd, aangezien er niet eens gejuich klonk vanuit Eemdijk. Het leek een droom, maar de groenen stonden toch echt nu al voor met 0-1.

De minuten daarna startte pas echt de krachtmeting. Eemdijk zette al vroeg in de wedstrijd druk op de verdediging van VVZ ’49 en Eemdijk was de bovenliggende partij. Het was voor Eemdijk nu zaak deze voorsprong verder uit te breiden, aangezien Eemdijk ergens in de ranglijst onderaan bungelt. Eemdijk 5 wil klimmen. Klimmen naar boven en bewijzen dat het team wél een waardig tegenstander is.

Eemdijk 5 dacht de situatie onder controle te hebben, maar toch was daar dan die gelijkmaker. Een bal werd vanaf de rechterkant voorgegeven bij de tweede paal. Daar wist de aanvaller, die bij WB in de buurt liep, de bal direct uit de lucht klaar te leggen voor zijn medespeler, die de bal zonder mededogen achter keeper Dirk plaatste. 1-1.

Eemdijk bleef niet bij de pakken neer zitten en zette zich extra in. Eemdijk zag dat hier minimaal een punt behaald kon worden. Iets wat wellicht voor sommigen vooraf niet voor mogelijk werd geacht, maar Eemdijk gaf alles. Sander ging op de linkerkant een duel aan, ter hoogte van de zestien van VVZ. De bal schoot omhoog, richting de achterlijn. WB zette alles op alles om de bal binnen te houden. Hij rende richting de achterlijn, en legde de bal hard terug op randje zestien. Mup pikte de bal op, schoot hard op doel, maar de bal werd van richting veranderd. De keeper zat er naast en zag de bal het net achter zich bollen. Eemdijk leidde met 1-2.

Niet veel later stond MJ aan de basis van de eerstvolgende goal. Hij kreeg de bal ingespeeld ter hoogte van het keepergebied van VVZ. Hij zag bij de tweede paal Vullis inlopen. Hij gaf de bal met een fantastische ‘curve’ achter de verdediging van VVZ, waar Vullis de bal vervolgens naar beneden kopte. De bal stuiterde op, Vullis kreeg deze onder controle en kon de bal langs de keeper tikken. Een prachtige voorzet, koel afgemaakt. 1-3.

Eemdijk had deze wedstrijd onder controle. Zij het niet door het behoud van deze voorsprong door twee magistrale reddingen van keeper Dirk, die het keeperswerk van Manuel Neuer op kinderspel liet lijken. “Die keeper was gewoon goed aan ’t keepen,” klonk het nadat de aanvaller van VVZ door zijn medespeler werd gevraagd waarom hij niet scoorde.

Daarentegen had de voorsprong nog groter kunnen zijn, zij het niet dat bORt voor open doel de bal hoog over schoot.

Het rustsignaal klonk en voor het eerst sinds maanden kreeg Eemdijk 5 in een uitwedstrijd weer eens thee in de rust. De thee was precies “zoals Cees het maakt” (een dusdanige temperatuur dat het direct genuttigd kan worden), en Eemdijk 5 warmde zich op.

De tweede was het VVZ die de score opende. Eemdijk had een marge dus kon dit nog wel veroorloven. Een van de spelers van VVZ liep over de linkerkant van Eemdijk op en WB sprintte mee. De beste jongen, die een kop groter was dan WB, kreeg een minimale schotkans, maar benutte deze foutloos. De bal ging als een streep naar de tweede paal, waar ‘ie via de paal over de doellijn rolde. Plots stond het weer 2-3. Een minimale marge die makkelijk overbrugd kan worden.

Vanaf de zijkant coachten de geblesseerden hun medespelers en leefden zij mee in deze barre omstandigheden. Dit werd als positief ervaren, die extra hulp. Iets zegt me dat VVZ hier een stokje voor wilde steken, aangezien een van de spelers een sliding deed richting D.J. (uiteraard onbewust), waardoor D.J. in superslowmotion naar de grond ging. Een mooi moment, voordat de strijd weer losbarstte binnen de lijnen.

Gelukkig zette Eemdijk 5 door en zette iedereen zijn beste beentje voor. Ook Marty, die een steekpass kreeg door de verdediging van VVZ. Marty rende met de bal naar voren, in duel met een verdediger van de thuisploeg, en haalde plots uit. De bal werd gekeerd door de keeper en Marty haalde hier een hoekschop uit. MJ nam plaats achter de bal en zag Japio bij de eerste paal staan. Niet geheel bewust, maar wel op maat schoot hij de bal hard richting de eerste paal. Japio sprong op, tikte de bal met de hak langs zijn linkerbeen en zag de bal vervolgens onder de lat door in het doel belanden. 2-4.

Enkele spelers van VVZ raakten gefrustreerd en konden zich totaal niet vinden in de beslissingen van de scheidsrechter. Dit lieten ze vaak blijken en daar was de arbiter niet van gediend. Zo vonden ze (of was het elke keer één persoon) dat hij een penalty verdiende, nadat hij in duel met keeper Dirk neerging in de zestien van Eemdijk. Dat terwijl Dirk eerder bij de bal was en zelfs de bal nog met zijn voet wegtikte. De beste jongen raakte Dirk, aangezien hij zelf te laat was, en de scheidsrechter naakte een goede keuze. Balbezit voor Eemdijk.

Niet veel later kreeg de scheidsrechter weer commentaar. Hij stuurde de beste jongen van het veld, waarna Eemdijk met een man meer speelde. Al was die maar van zeer korte duur. Nog geen minuut later maakte MJ een slimme overtreding, waardoor het gevaar uit de aanval van VVZ was geweken. Ook MJ mocht buiten de lijnen plaatsnemen.

De minuten hierna moest Eemdijk 5 flink aanpoten. Ondanks dat VVZ zich probeerden te reorganiseren, was Eemdijk de organisatie ook volledig kwijt. Het gat op het middenveld, die MJ achterliet na zijn overtreding, leek een tunnel richting het doel van Eemdijk te zijn. Eemdijk moest strijden voor wat het waard was, aangezien de groenen de controle flink kwijt waren. Tien minuten leken een eeuwigheid, maar Eemdijk hield stand.

De twee spelers mochten uiteindelijk weer meedoen en dat wierp zijn vruchten af. Al zij het ook dat de rode kaart vervolgens getrokken werd voor zowel de speler als de coach/trainer langs de lijn.

WB mocht iets over de middenlijn de bal weer in het spel brengen en gooide de bal naar MJ. MJ opende naar binnen en gaf de bal vervolgens mee aan Japio. Japio aarzelde geen moment en schoot de bal hard richting het doel. Iets wat Eemdijk veel eerder had kunnen doen, aangezien het bij de thuisploeg ontbrak aan een echt keeper. Japio breidde de score uit naar 2-5, wat gelijk de eindstand was.

Eemdijk neemt op deze ijskoude zaterdag drie punten mee naar De Vinken.

Geef een antwoord