IJsselmeervogels 6 – Eemdijk 5 (2-0)

Een prachtige nazomerdag was het afgelopen zaterdag, 14 oktober 2017. Met een temperatuur van ongeveer 22 graden en een zonnetje die straalde hoog boven het vlakke land, streden twee clubs uit het Vissersdorp Spakenburg voor die felbegeerde drie punten. Eemdijk 5 mocht op bezoek op de Westmaat, bij dorpsgenoot IJsselmeervogels 6.

Mouse, een van de weinigen uit het team die niet uit Spakenburg komt, opperde om de tenues bij V.V. Eemdijk te halen. Om 14:30 uur, een halfuur voor aanvang van de wedstrijd, had hij de tenues nog steeds niet gevonden, dus de voorbereiding was net als de vorige keer bij de rooien teleurstellend.

IJsselmeervogels had de beste papieren deze middag, als je kijkt naar de behaalde punten in deze competitie. Als je keek naar onderling resultaat, had Eemdijk 5 een streepje voor. Enkele weken geleden won Eemdijk 5 op de Westmaat van de ‘rooien’ met 1-2. Kan Eemdijk deze middag wederom de drie punten naar zich toe trekken?

De wedstrijd begon om 15:00 uur. Met Japio op doel hadden we misschien wel de “vreemdste” keuze voor een alternatief voor Dirk te pakken; een spits onder de lat. En het moet gezegd worden dat Japio het zeer verdienstelijk deed, als we zijn manier van wegstompen van de bal buiten beschouwing laten. Wellicht weet je als spits precies wat de spits van de tegenstander denkt, waardoor je hier precies op kan anticiperen. Het wierp in ieder geval zijn vruchten af.

De eerste helft was een wedstrijd met vele gezichten. Beide teams kregen legio kansen op die ene voorsprong, maar het zat deze 45 minuten niet mee voor beide teams. Aan beide kanten werd voortreffelijk keeperswerk geleverd. Beide keepers hielden hun team op de been.

Niet alleen de keepers, maar ook laatste man Mup en “vlagger” Mouse wisten doelpunten te verijdelen. Mup wist enkele keren als een kamikazepiloot voor de bal te duiken, waardoor de bal zijn weg naar het doel niet vond. Mouse was zeer oplettend bezig en zag hoe de achterhoede van Eemdijk 5 speelde met de buitenspelval. Hierdoor werd halverwege de eerste helft zelfs een doelpunt (terecht) afgekeurd. Eemdijk 5 had zo nu en dan moeite met de twee spitsen van IJsselmeervogels; een snelle, jonge en behendige spits, en een routinier die zich niet gewonnen geeft zonder slag of stoot.

Even voetbalde IJsselmeervogels met tien man, toen na een opzichtelijke handsbal op het middenveld een kans op een doelpunt werd verijdeld, en de beste man plaats mocht nemen op de bank. Eemdijk 5 verzuimde te profiteren van dit “mannetje meer”. Ook Ongze Willempie, die deze middag naast Vullis op de plek van Japio speelde, kon het verschil niet maken. Hoe zeer hij het ook probeerde, het geluk was niet aan zijn zijde.

Beide teams gingen met een brilstand de kleedkamers in. Na ongeveer tien minuten vond keeper Japio dat het tijd was om de hoge (corner) ballen te oefenen, aangezien dat nog “te wensen overliet” de eerste helft. Het trainen deze paar minuten ging prima, maar dat wierp niet zijn vruchten af halverwege de tweede helft.

De tweede helft begon. Mouse gaf zijn vlag over aan Nevers en nam plaats op de plek van WB, linksback. Nevers sjokte op zijn dooie gemak richting de zijlijn. De wedstrijd was ondertussen al begonnen, en gelijk in het begin gleed de bal via de voet tegen de handen van Mouse… in het keepergebied van Eemdijk 5. Penalty! Mouse scandeerde nog richting de scheidsrechter dat een speler van de rooien het moment daarvoor al buitenspel liep, maar Nevers kon dat als vlagger niet beamen; hij liep op dat moment nog uit de dug-out, worstelend met zijn oranje hesje.

De spits, ex-Dieker Adriaan a.k.a. Rooney, nam plaats achter de bal. En voordat Japio ook maar een hoek kon kiezen, zag hij de bal al hoog over de doellijn vliegen. “Gerechtigheid,” moet Mouse gedacht hebben. De stand bleef 0-0.

Eemdijk vocht voor wat het waard was, maar het lukte niet om die voorsprong te pakken. Uit een dood speelmoment viel eigenlijk onverwacht een doelpunt. De bal werd hoog voorgegeven, waar Japio zijn kans schoon zag om de bal uit de lucht te grijpen. Hij sprong naar de bal, en kreeg naar eigen zeggen een duw in de rug. De bal viel uit zijn handen en IJsselmeervogels kon de bal tussen de palen schieten. Mup gaf aan dat hij deze bal nog weg kon koppen, maar dat hij verhinderd werd door zijn eigen keeper. 1-0.

Niet veel later kreeg Eemdijk 5 de kans op de gelijkmaker, toen Hip de bal op de stip mocht leggen; penalty. Hip, naar eigen zegge nooit een penalty gemist, nam nu ook plaats achter de bal. Hij nam een aanloop, schoot de bal hard in, maar de keeper zat in de goeie hoek. “Ik zag ‘m kijken naar de ene hoek, dus ik gokte de andere hoek,” aldus keeper Niek. Hij tikte de bal zeer knap van de lijn in de linkerhoek (rechts voor de keeper), en Hip kreeg nog een goeie kans op de gelijkmaker. Maar net zo beduusd als zijn medespelers tikte hij in de ‘rebound’ de bal met zijn buitenkantje zacht in de handen van de keeper. Daar zat geen enkele overtuiging in.

Het had een hele andere wedstrijd kunnen worden als deze goal gemaakt werd, maar het mocht niet zo zijn. Het muntje viel de verkeerde kant op voor Eemdijk 5. Dat resulteerde in die tweede goal voor IJsselmeervogels, tegen het einde van de tweede helft. Een afstandsschot werd in de hoek geplaatst vanuit de tweede lijn. Japio dook nog naar de bal, maar de bal kon niet verder de hoek in. 2-0.

Deze 2-0 bleek de eindstand te zijn. De enige vraag die op de lippen rust na zo’n middag, is “wat als…?”. Op naar de volgende match, over meer dan een week.