Bekerwedstrijd IJsselmeervogels 6 – Eemdijk 5 (1-2)

IJsselmeervogels 6, het team waar Eemdijk 5 vorig seizoen (onder de noemer Eemdijk 4) nipt van wist te winnen. De groenen kregen in de slotminuten (terecht) twee penalty’s. Een handsbal in de zestien en een overtreding op de spits. Het eindresultaat was een 2-1 overwinning in de dorpsderby. De heren van IJsselmeervogels waren zogezegd “not amused”, maar dat maakte de overwinning voor de groenen alleen maar mooier.

Zaterdag 09 september 2017 stond de return op papier. Of eigenlijk een losstaande bekerwedstrijd, maar het gevoel was hetzelfde: winst is het enige wat telde. Eemdijk 5 reisde af naar de Westmaat; het sportpark wat voor menig Dieker dichterbij is dan hun eigen voetbalclubje.

Om 15:00 uur was de aftrap. Het zonnetje scheen, het as zowaar warm, maar de donker lucht lonkte. De wind stak op, maar de storm was op het veld. De eerste helft ging aardig gelijk op. Beide teams kregen in het begin over en weer kansen, maar nergens werden beide keepers op de proef gesteld. De verdediging, onder leiding van Mup en naast zich Jantjie, stond als een huis. Liet de ene persoon een steekje vallen, kreeg hij back-up van zijn medespeler. Zo had Eemdijk de voorhoede van “de rooien” in de zak. De wedstrijd was onder controle. Dit moet de thuisploeg ook gedacht hebben, aangezien het overgrote deel van de eerste helft op het middenveld afspeelde.

Toch was het IJsselmeervogels die de eerste punt op het scorebord toverde. Een lange bal over de linkerkant van Eemdijk belandde bij de tweede paal, over het hoofd van Eemdijk’s Bulletcatcher, op het hoofd van een van de rooie aanvallers. De bal stuiterde op en hij kon de bal bij de eerste paal binnenschieten. Een actie wat niet nodig was, uit het niets, maar waardoor Eemdijk 5 op achterstand kwam. 1-0.

Ondertussen was de lucht ook opengebroken en kwam de regen met bakken naar beneden. In de verte begon het ook te rommelen, maar dat was van korte duur.

Eemdijk 5 wist dat er minimaal een punt te behalen was, aangezien de groenen ook niet geheel kansloos waren. Het was dan ook de beurt aan Eemdijk 5. Ondanks het feit dat Eemdijk weinig uit de dode speelmomenten haalde (de vrije ballen leidden enkele keren tot niets), kreeg Eemdijk een hoekschop tegen het einde van de eerste wedstrijd. MJ nam plaats in de linkerhoek (rechts van de keeper van IJsselmeervogels 6) en schoot de bal in de zestien, in het keepergebied van de rooien. Vullis zag zijn kans schoon, sprong op en kopte de bal snoeihard tussen de palen. De stand was weer gelijk en de wedstrijd lag weer open. 1-1.

Beide teams bezochten de kleedkamer en de tweede helft begon de strijd weer opnieuw. In de voorhoede van IJsselmeervogels vonden wat wissels plaats, waardoor de groene verdediging deze tweede helft meer lucht kreeg. Doordat Eemdijk meer lucht kreeg, konden de groene ook meer creëren en beter opbouwen. Dit wierp zijn vruchten af. Een verdwaalde voorzet was één van de weinige “kansen” die IJsselmeervogels nog kreeg deze tweede helft. IJsselmeervogels werd slordiger met zijn passes. Eemdijk 5 profiteerde hiervan. Het was Eemdijk 5 die het overwicht had deze tweede helft. Dit leidde zelfs tot enkele kansen, al sprong Eemdijk 5 niet altijd even goed met de kansen om. Er werd te traag gehandeld, of gewoonweg een verkeerde keuze gemaakt bij het passen.

Halverwege de tweede helft werd het geduld van Eemdijk 5 beloond. Al leek het voor sommigen als donderslag bij heldere hemel te komen. Wortel kreeg de bal ingespeeld en liep via de linkerkant de zestien van IJsselmeervogels in. Met zijn arendsoog zag hij dat de keeper niet goed stond opgesteld. Hij aarzelde geen moment en krulde de bal als een ware balvirtuoos in de verre bovenhoek. De keeper dook nog, maar kon er gewoonweg niet bij. Het geluid van verbazing en blijdschap klonk over de Westmaat. Met deze prachtige goal zette Wortel zijn team op voorsprong. 1-2.

De wedstrijd was zo goed als gespeeld, maar IJsselmeervogels gaf niet op. Met man en macht probeerden de rooien door de linies van Eemdijk te breken, maar tevergeefs. Wortel had zijn graantje meegepikt en schoof terug naar de achterhoede; alles voor puntbehoud. Het spel van de groenen zakte wat in, maar het niveau bleef genoeg om de voorsprong tot de negentigste minuut vol te houden.

De scheidsrechter blies op zijn fluitje en Eemdijk 5 had ook deze bekerwedstrijd in de spreekwoordelijke ‘pocket’. Zo’n dorpsderby heeft altijd een extra lading. Als vervolgens het knokwerk binnen de lijnen zijn vruchten afwerpt, geeft dit een extra heerlijk gevoel. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen VRC 5 op het programma. Als Eemdijk hier een punt pakt, is het team verzekerd van een plek in de volgende ronde van de beker… Is dit dan zowaar de allereerste keer van Eemdijk 5 dat zij doorbekeren?