Bekerwedstrijd IJsselmeervogels 7 – Eemdijk 4 (2-2)

Zaterdag 3 september was het weer zo ver. Het was matchday. Weer een dorpsderby maar dan met de rode voetbalkleur. Nadat het in de ochtend veel geregend had, leek het erop dat kanikeenkortebroek.nl een nee zou zeggen. Toch keek bORt even op de site voordat hij de fietst pakte en zag een ja in het scherm staan. Huppetee de korte broek aan en richting WB. WB die exact om matchtime een verjaardag moest bijwonen, was zo aardig om zijn keepershandschoen uit te lenen aan onze derde keeper van Eemdijk 4. “Gefeliciteerd”, zei ik. “kanikeenkortebroekaan.nl?”, vroeg hij. Ik zei; “ja”. WB riep nog “succes!” toen ik met keepershandschoenen weg fietste richting de rode voetbalkant van de Westmaat. Daar de berg op gefietst, toeterde DJ de claxon van zijn auto. DJ die normaal altijd van de partij is, heeft net iets teveel last van zijn enkel. Hij zal de wedstrijd vanaf de zijkant bijwonen. Toch moet hij Eemdijk4 plichtgetrouw wat doen en vond het geen moeite om de pakkies, passies, bidonnies en ballies mee te nemen naar de wedstrijd. Klasse DJ.

Er werd verzamelt bij de rooie kantine, de kinderen van AZari hadden al een zak snoep, een opmerking viel dat iedereen kanikeenkortebroekaan.nl had bekeken voor hun vertrek en Hip introduceerde de versterkingen. De versterkingen? Ja met nu al vele afwezigen en geblesseerden waren er de volgende versterkingen Kok, old timer Gizmo en twee newby’s; De Graaf en Willems van harte welkom. Uiteraard niet de namen die je zou verwachten, maar straks verschijnen ze in een boek bij name. En dat wilt toch niemand?
Later in de kleedkamer werden de groene pakkies uitgedeeld en er een opstelling gemaakt wat wel veel leek op lootjes trekken aan het eind van het seizoen. Mup heeft een keer gezegd dat ie kan keepen dus hij mocht op doel, Hip en Kok in het midden. Booka moest rechtsback bij gebrek aan onze 3 rechtsbacks. AZari mocht linksachter optreden. Recht voor hem James en in het middenveld bORt en Willems. Rechts was andere linkspoot Gizmo en de spitsen waren Vullis en Japio. En onze Kosganger was teruggekeerd en hanteerde de vlag. Later bleek onze Kosganger een cruciale rol te vervullen.
De wedstrijd begon en IJsselmeervogels startte met volle moed. Waar Eemdijk 4 enorm moest wennen aan de wisselingen in het veld, wist IJsselmeervogels waar de strakke passes naar toe moesten, hoe de lijnen gelopen moesten worden en wie het opruim werk deed. Dat was vanaf het begin duidelijk. De twee reuzen achterin hadden geen moeite met een flinke trap tegen de bal te geven, met of zonder tegenstander. En wanneer ze de bal naar voren peerden, renden de snelle aanvallers de bal achterna. Het duurde echter voordat de eerste kansen vielen. Zo was er een ingooi op de helft van IJsselmeervogels en door een kluts kwam de bal in de 16. bORt met een tegenstander die een kopbout groter was, won het duel, maar volleyde de bal hoog over het doel. Waarschijnlijk door het warme weer bleven de hele grote kansen uit. Totdat dat ene moment dat bORT de bal kreeg en deze naar Gizmo pasde. Gizmo die flink moest wennen aan de rechtshalf positie, zag Japio de diepte ingaan en legde de bal op maat. Japio rende verder met de bal en hield zijn hoofd koel. Echter met zijn schot stond de keeper in de weg. Gizmo riep al adequaat dat je zo’n mooie bal niet mag verpesten. Maar de bal kwam bij Vullis die wel raakt schoot. Enigszins vond Gizmo het jammer, maar Eemdijk 4 staat wel voor. Na de aftrap voelden we het nog even warmer worden op het kunstgrasveld. Diverse wissels volgden en Eemdijk 4 kreeg meer kansen. Zo kon bORt een volley een tweede keer uitvoeren. De bal was hard genoeg en ging richting het doel, maar de doelman stond op de juiste plek en was het een easy catch for the goalkeeper. IJsselmeervogels had een moeilijke fase en toen om een waterpauze werd gevraagd, gaf de scheids het fluitsignaal voor het water. De man met de kaarten bleek trouwens een oude bekende te zijn. Scheidsrechter Vermeer die ons heel vroeger bij Eemdijk floot. Was hier enigszins nog een beetje thuisfluiterigheid uit te halen? De drinkpauze was over en er mocht nog 10 minuten heen en weer gevoetbald worden. Eemdijk 4 mocht met 1 doelpunt meer de rust in.
Het begin van de tweede helft had plots een heel ander gezicht. IJsselmeervogels was gretig uit de kleedkamer gekomen en daar kon Eemdijk 4 moeilijk mee omgaan. De ballen bleven richting het doel van Eemdijk 4 komen. En ondanks dat Mup zeer goed keepte, kon hij het volgende doelpunt niet voorkomen. Een voorzet van IJsselmeervogels volgde en Booka die na een wissel op linksback acteerde, toucheerde de bal met het topje van zijn hoofd. Mup zag de bal over hem heen zoeven en moest zich gewonnen geven. Het mag gezegd worden, het was een prachtdoelpunt. Een vroeg doelpunt gaf IJsselmeervogels het juiste gevoel en ze bleven maar drukken en fysiek zijn. En waar Eemdijk 4 door de jaren heen wijzer en daardoor banger zijn worden voor een pijntje hier en daar, vanwege de lange herstelduur, werden de duellen met IJsselmeervogels vaker verloren. Moet ook wel gezegd worden dat IJsselmeervogels ook minder bang was voor een overtreding. En doordat Eemdijk 4 meer ging vragen om vrije trappen, werden deze juist minder gegeven. Zo had bORt met het ene kopduel een elleboog in z’n nek en werd er niet voor gefloten. En op het volgende moment won bORt het duel en bleek er een overtreding te zijn gemaakt. Eemdijk 4 heeft dit wel vaker meegemaakt en waar we voor vreesden dat er ging gebeuren ging ook gebeuren. Mouse nu acterend op linkshalf kon een voorzet niet voorkomen. De bal vloog over de hele verdediging en waar HWD normaal rechtsachter de spitsen niet voorbij liet komen, kopte deze tegendraads de bal over Mup heen. Het mag gezegd worden, het doelpunt was nog mooier dan die van Booka. De kansen bleven maar komen voor IJsselmeervogels. En wanneer de bal wel in de voorhoede kwam, konden De Graaf en Puk de bal niet lang genoeg vast houden voor een juiste aansluiting van het middenveld. Echter de vele kansen van IJsselmeervogels werden gepareerd en kon Eemdijk 4 gewoonweg niet geloven dat het ‘maar’ 2-1 was. Helemaal toen IJsselmeervogels de bal tegen het net kreeg na een 1 tweetje met de paal. Onze Kosganger had de vlag minuten in de lucht en de scheids moest er zelfs naar toe hoe buitenspel hier werd toegepast. Hip riep nog naar de teleurgestelde rooien dat het in tweede instantie was en zowaar terecht. Echter de strijd werd hierna wel grimmiger. Zo moest de Graaf een keer het veld ruimen omdat hij boos reageerde door het gebrek van een fluitsignaal voor een trap op zijn enkel. Een speler van de tegenstander moest het veld ruimen door een harde overtreding. De grenzen werden opgezocht. Het middenveld Mouse, bORt, James en Gizmo bleven maar doorknokken voor wat het waard was en warempel de bal kwam vaker vooraan dan in het begin van de tweede helft. En zo kwam er ook eens een cornerkick te pas. Hip die al 80 minuten riep dat hij nog geen normale bal geschoten heeft, gaf het nog een kansje. Iedereen stond paraat en terwijl Hip de bal richting het 5meter gebied schoot, vloog de bal tegen de tweede paal en plots was het een doelpunt! Wie er gescoord heeft, is nog steeds een raadsel. Japio eiste het doelpunt al op, maar andere spelers twijfelden hier nog over. Maar verder erom geven werd er niet meer, er was tenslotte een doelpunt gemaakt door Eemdijk 4 en we wilden meer. Na de aftrap was het aan Eemdijk 4 om de tegenstander onder druk te zetten. Lang duurde dit echter niet. Want met een overtreding gemaakt op Japio kwam er geen fluitsignaal. Japio die niet tegen dit onrecht kan, ging dit meerdere malen tegen de scheidsrechter melden. Scheidsrechter Vermeer die al vaker de heren van Eemdijk 4 moest vermanen, had het al warm zat en vond dat Japio mocht vertrekken. “Ik ga vast niet”, was het antwoord. Na enige woordenwisseling wat wel veel leek op een kind die door een ouder naar bed werd gestuurd, kwam de rode kaart eraan. bORt zo diplomatisch als hij kon zijn op dat moment, vroeg of de KNVBprent wel kan uitblijven, “Ik laat mij geen (-) noemen”, was het correcte antwoord van de scheidsrechter. “Ok… Hoe lang nog scheids?”.

Enkele minuten later floot de scheids af en werd de kleedkamer opgezocht. Met de tong op de grond mag Eemdijk 4 achteraf in z’n handjes knijpen met 1 punt.

Geef een antwoord