Woudenberg 5 – Eemdijk 4 (3-2)

Op deze eerste echte lentedag, zaterdag 26 maart, reisde Eemdijk 4 af naar Woudenberg, om daar de koploper te trosteren. In de thuiswedstrijd was het mede dankzij de scheidsrechter (van Eemdijk notabene) een teleurstellende match. Eemdijk verloor met 0-3 en is deze middag uit op vergelding. Niet dat dit makkelijk wordt, aangezien de blessures bij het team nog steeds de overhand hebben. Wat dacht je van een spits? Al maanden ontbreekt het Eemdijk aan fatsoenlijke spitsen, waardoor het halve team al in de voorhoede heeft moeten spelen. Lukt het de groene surrogaat-spitsen vandaag te scoren?

Om 14:30 uur begon de wedstrijd op het hoofdveld. Woudenberg, de huidige nummer 1 in onze competitie, zette gelijk druk op Eemdijk. Met snelle spitsen probeerden ze de groenen te overlopen, maar Eemdijk 4 hield moedig stand. Ondanks het feit dat de papieren van Woudenberg veel beter waren, gaven de groenen zich niet zo snel gewonnen. Er werd gestreden door de groenen, maar de groenen kwamen al redelijk vroeg in de wedstrijd op achterstand. Woudenberg kreeg alle ruimte en mocht op doel schieten. Keeper Dirk kon de bal stoppen, maar de bal stuiterde op. Eén van de snel-reagerende spelers van het thuisteam merkte dit sneller op dan de verdediging van Eemdijk en kopte de bal tussen de palen. 1-0.

In de jaren hiervoor gebeurde het vaker dat Eemdijk vroeg in de wedstrijd op achterstand kwam, en wist hier zonder al te veel moeite altijd weer uit te komen. Dit seizoen is anders. In negen van de tien gevallen als Eemdijk op achterstand komt, is het gedaan met het team. Ook omdat het Eemdijk 4 ontbreekt aan spitsen die de gelijkmaker kunnen maken.

Dit gezegd hebbende moet gemeld worden dat andere spelers door het gebrek aan spitsen meer kans krijgen de score uit te breiden. AzAri, vandaag spelend op de linksbackpositie, kreeg de bal ingespeeld. Hij kreeg de tijd en ruimte om een aanspeelpunt te vinden. Zonder twijfel schoot hij de bal naar voren, richting randje zestien, waar Marty aan kwam sprinten. Marty, spelend op de rechtshalfpositie, kwam in duel met zijn tegenstander, maar zette direct zijn voet tegen de bal. Als een ware Luis Suarez schoot hij de bal uit de lucht direct op doel. De bal werd zo snel geschoten, dat het eerst leek alsof deze langs d verkeerde kant van de paal schoot. Plots bolde het net; Marty scoorde! Marty zette zijn team op gelijke hoogte met de koploper. 1-1.

De wedstrijd lag weer open. Eemdijk hield moedig stand. Waar het team niet al teveel kansen had, ondanks de versterking in de vorm van Klaas in de spits naast D.J., stond de verdediging wel als een huis. De verdediging, onder leiding van invaller Jaap en voorstopper Mup, wist op vele momenten nipt het team van de ondergang te redden. Woudenberg kreeg de kansen, maar wist deze de eerste helft niet te benutten. Eigenlijk precies hetzelfde als in de laatste ontmoeting, op De Vinken. Dit liep in de tweede helft op de klippen. Lukt het Eemdijk 4 zich staande te houden tegen deze nummer 1 van de competitie?

De rust brak aan. De thee werd genuttigd en een kwartier later begonnen de 45 minuten van bikkelen en volharding. In het begin van de tweede helft had Eemdijk 4 de situatie onder controle. Japio, weer terug van weggeweest, nam weer plaats in de spits. Eens zien of hij het verschil kan maken. Ondanks dat er voorin weer iets meer een balletje werd vastgehouden, was het nog steeds Woudenberg die het spannend maakte in deze wedstrijd. Tot dat ene moment van afzwakking was alles onder controle, hoewel het nog steeds flink aanpoten was. Helaas was het binnen een flits voorbij. Woudenberg liep in de zestien tegen een muur van verdedigers, maar kon de bal breed leggen op een medespeler. Deze medespeler kon zonder moeite richting Dirk lopen, zonder “aangepakt” te worden. Eemdijk keek er naar en gaf hier zowaar een cadeautje weg. 2-1.

Alsof dit niet genoeg was, kreeg Woudenberg enkele momenten later een hoekschop. De bal vloog de zestien in, en een oplopende man kon de bal zonder moeite binnenkoppen. Zo stond het in een mum van tijd plots 3-1.

In die tussentijd wist Eemdijk 4 de schade te beperken. Eemdijk stond misschien achter, maar de achterstand was geen mokerslag; Eemdijk probeerde nog en bleef strijden. “Je hebt meer reddingen begaan dan ik,” wist keeper Dirk te melden aan Mup, die af en toe als een kamikazepiloot zichzelf voor de bal gooide. Ook wist WB de bal nog van de lijn te koppen, toen deze middels een hoekschop naar binnen draaide, en Dirk de bal over zich heen zag schieten. WB zag de bal komen en kopte zonder aarzelen de bal weg. De bal schoot omhoog, tegen de lat en belandde in de zestien, vanwaar de bal werd weggewerkt. Veel acties liepen af met een sisser.

Het ging er zo nu en dan hard aan toe. Alle zeilen werden bijgezet om toch nog iets uit de middag te halen. Klaas kreeg de bal ingespeeld op het middenveld en kon oplopen richting het keepergebied van Woudenberg, een aantal mensen passerend. Klaas gaf de bal breed op Japio, die oog in oog kwam met de keeper. Het heeft bijna een halfjaar geduurd, maar eindelijk kon Japio een extra streepje achter zijn naam zetten. Dat derde streepje, die derde goal. Eindelijk! Is dit het begin van meer? 3-2.

Japio kreeg vleugels. Hij rook bloed en probeerde in de slotminuten de gelijkmaker te maken. Het waren een paar minuten waarin Eemdijk 4 weer hoop kreeg. “Nu moeten we niet gelijk spelen,” werd angstig vanaf de zijlijn gescandeerd bij de wisselspelers van Woudenberg.

De allerlaatste actie was een hoekschop. Eemdijk moest alles uit de kast halen, en dus ging Dirk mee naar voren. De bal belandde op het hoofd van Mup, maar die kopte nipt voorlangs. De wedstrijd was gespeeld. De drie punten bleven in Woudenberg.