Bekerwedstrijd Eemdijk 4 – IJsselmeervogels 5 (0-4)

De laatste bekerwedstrijd van dit seizoen is gespeeld. Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar hier en daar werd er leuk gespeeld door beide partijen. Op Sportpark de Vinken, de thuisbasis van Eemdijk 4, ontvingen de groenen de concollega’s van de ‘rooien’, IJsselmeervogels 5. Een team dat uitkomt in de vierde klasse, en een paar leuke spelers kent. Eemdijk heeft al vaker tegen dit team gespeeld, maar nooit werd er gewonnen. Tijd voor revanche?

De wedstrijd werd gespeeld op woensdagavond 18 november om 20:00 uur. Het weer beloofde niet veel, aangezien de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Alleen de warming-up was al voldoende om tot de onderbroek nat te worden.

De scheidsrechter blies rond 20:00 uur op zijn fluitje. De eerste tien minuten van de wedstrijd was het Eemdijk 4 die de kaarten uitdeelde. Er werden geen rake klappen uitgedeeld, maar de groenen hielden stand. Met “nieuwkomer” Willem in de spits naast Japio werd er veel verwacht van deze wedstrijd. Ondanks het klassenverschil. “Ze geven goeie rugdekking”, wist Willem in de rust op te merken. Waar hij tijdens de training het verschil kan maken tussen de lijnen en vaak zijn stempel drukt op het scoreverloop, zo had hij vandaag moeite om door de verdediging te breken.

Hij stuurde daarentegen wel zijn collega-spits in de diepte, door de bal door de verdediging te passen. Japio reageerde alert op deze aanval, en schoot de bal hard in de bovenhoek. Eemdijk juichte, maar de scheidsrechter gaf aan dat Japio buitenspel stond. Japio baalde, aangezien hij enkele acties hiervoor al niet wist te verzilveren. Zij het niet dat de verdediging er nipt bij zat, dan wel het uitstekende keeperswerk van de rode doelman.

Eemdijk zette de lijn door van het niet-scoren en voegde daar nog een aantal doelpuntloze acties aan toe. Hip die tot tweemaal toe een vrije bal langs de muur probeerde te schieten, maar in de muur belandde. Een kans van de opkomende WB, die door zijn snelheid niet genoeg sturing kon geven aan de bal, en deze aan de buitenkant van het doel belandde.

Zo was het ‘out of the blue’ dat IJsselmeervogels op voorsprong kwam. Een goede voorzet voor het doel langs belandde bij de tweede paal bij een van de aanvallers. Dirk gokte op de korte hoek, waardoor hij de bal voorbij zag schieten. De bal werd bij de tweede paal over de doellijn getikt. AzAri, vandaag prima spelend op de linksbackpositie, probeerde de goal nog te verijdelen, maar tevergeefs. IJsselmeervogels kwam op voorsprong. 0-1.

De voorsprong werd uitgebreid, toen de bal niet goed werd uitverdedigd. Op randje zestien probeerde AzAri de bal weg te werken. Hij kon elke keer net even zijn tenen tegen de bal zetten, maar was niet voldoende om de aanvaller af te wimpelen. De bal werd onderschept, werd voorgezet en Dirk was kansloos. 0-2.

De eerste helft was de stand qua kansen gelijk. Eemdijk kreeg genoeg kansen om de voorsprong te pakken, maar keeper Dirk wist zijn team ook te redden van een totale vernedering, door zichzelf in zijn regenjas (tja, het weer was nou eenmaal regenjaswaardig) te strekken richting de hoek. Hij tikte deze eerste helft de bal nipt langs de paal.

Dit betekende dat Eemdijk de kleedkamer op mocht zoeken met een 0-2 achterstand. De thee werd gehaald door Nevers en Eemdijk warmde zich op voor de tweede helft. Qua opstelling veranderde weinig. Hier en daar een kleine wissel maar geen grote drastische matregelen.

De tweede helft begon hoopvol. Met alle neuzen dezelfde kant op probeerde Eemdijk er nog wat van te maken. Er werd meer naar voren gespeeld, wat uiteraard resulteerde in meer ruimte achterin bij Eemdijk. De verdediging van Eemdijk moest dus rennen bij de lange ballen. De groenen hadden nu wind tegen, dus elke bal die over de verdediging werd geschoten, ging hard richting de zestien van Eemdijk. Hip en Bulletcatcher, respectievelijk laatste man en voorstopper, mochten hun longen uit hun lijf rennen. Dit werd Hip fataal uiteindelijk. Tijdens een sprint schoot het bij Hip in zijn ‘hamstring’, waardoor hij zijn plaats af moest staan aan MJ.

Het was IJsselmeervogels die hierna de score uitbreidde. Zowel een één-op-één actie met Dirk als een afstandsschot door de verdediging zorgde voor een 0-4 voorsprong voor de bezoekers.

Eemdijk 4 was deze tweede helft niet kansloos, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Een bal van afstand van Willem werd knap uit de hoek getikt door de keeper. Later hadden Willem en WB nog een prachtig één-tweetje, waardoor WB de bal diep gespeeld kreeg. WB zette de sprint in en zag dat één van de verdedigers ok de sprint in had gezet. WB zette nog even aan en kwam vóór de verdediger. Hij gaf de bal goed voor op Japio, maar Japio kreeg de bal niet onder controle. Via de hak rolde de bal over de achterlijn.

Het lukten de groenen niet meer om een verschil te maken. “Ik was vullis”, wist Willem achteraf te klagen in de kleedkamer. Niemand zocht een zondebok, en niemand leek ook echt zichtbaar te balen van deze nederlaag. Eemdijk ligt nu definitief uit de beker, waardoor men zich nu weer volledig kan richten op de competitie.

In de kleedkamer luidde Dirk zijn 36e levensjaar in met een kratje bier, terwijl Japio de penaltystip nog van zijn knieën schraapte. De grapjes werden al weer door de kleedkamer gesmeten. Onder andere over Bulletcatcher en Hip. De twee brildragers hadden tijdens deze wedstrijd de bril “opzij gelegd”. “Maar het was wel handig geweest”, aldus Bullet, die het wellicht makkelijker voor zichzelf had kunnen maken in deze wedstrijd.

Geef een reactie