Eemdijk 4 – De Posthoorn 2 (1-3)

De eerste competitiewedstrijd zit er al weer op. Waar vorige week Eemdijk 4 volledig werd afgeslacht op het veld van ‘de blauwen’ van Spakenburg, tijdens de tweede bekerwedstrijd, zo mag Eemdijk het vandaag proberen op eigen veld. Het hoofdveld welteverstaan. De Posthoorn 2 komt op bezoek.

De vakantieperiode is voorbij, maar toch kampt Eemdijk 4 met afwezigen. Cruciale afwezigen. Keeper Dirk heeft aangegeven vandaag niet tussen de palen te kunnen staan, dus is WB de aangewezen persoon om de stoute handschoenen aan te trekken. Alsof dit nog niet genoeg is missen we de persoon tussen de lijnen die al jaar en dag de topscorer van Eemdijk 4 is, Vullis. Met zijn been in het gips wordt hij in een rolstoel langs de zijlijn gereden door zijn vrouw. De club weet ook nog eens te vertellen dat er vandaag geen scheidsrechter beschikbaar is, waardoor Eemdijk 4 op zichzelf is aangewezen. Mouse, terug van drie maanden weggeweest, offert zich op voor zijn team en hanteert de fluit vandaag. Ook al ben ik niet van plan teveel veren in zijn achterste te steken, er moet gezegd worden dat hij uitstekend floot.

De wedstrijd ving aan om 12:30 uur, op het hoofdveld. Een veld die in competitieverband nog nooit echt in het voordeel is geweest voor Eemdijk 4. De eerste tien minuten stond Eemdijk 4 goed opgesteld. Mup stond zijn plaats achterin af aan Hip, en nam zelf de positie over van Vullis, in de spits. Hip en Booka waren de centrale verdedigers. Nevers hanteerde de vlag en stond zijn rechtsbackpositie af aan Marty. Linksback streed AzAri voor lijfsbehoud, en MJ vergezelde hem aan de linkerkant. Het centrale middenveld werd bemand door de Chuck Norris van Eemdijk, Wortel, en door de ‘never ending’ minitank bORt. Rechtshalf stond D.J. zijn mannetje, en voorin naast Mup stond niemand minder dan Japio.

De eerste tien minuten werd de Posthoorn niet echt gevaarlijk. De groene verdediging stond als een huis. Een schot in de korte bovenhoek werd gestopt door WB, en dat was één van de gevaarlijkste acties deze eerste helft. Het was daarentegen wel de Posthoorn die op voorsprong kwam. De bal werd hoog voorgegeven, richting de tweede paal. Daar stond Marty, die in een kopduel de bal kon stoppen. De bal zwaaide af, terwijl Marty nog de sterretjes wegwuifde. De bal kwam terecht bij een speler van de bezoekers, die alle tijd kreeg om de bal aan te nemen. Er was geen Eemdijk speler te bekennen. Hij schoot de bal hard in de lange hoek en zette zo zijn team op voorsprong. 0-1.

Er was nog geen man over boord. Eemdijk komt vaker (lees: bijna altijd) op achterstand in et eerste kwartier en weet zich vaak nog te herpakken, maar de Wet van Murphy had de overhand deze dag. Eemdijk kreeg vele kansen, maar kon er niet één verzilveren deze eerste helft.

Een prachtige actie vooraf zorgde ervoor dat Japio een vrije schotkans had. Hij plaatste de bal op zijn slof, maar zag de actie gekeerd worden door de uitstekend spelende doelman. De keeper heeft zijn team behoed van een totale afgang. Ook gaf D.J. nog een prachtige voorzet bij de tweede paal, waar Japio alle tijd had om e bal in te koppen. Hij zette zijn hoofd tegen de bal, maar deze vloog over de lat. “Ik hoefde ‘m alleen maar aan te raken. Had ik maar naar beneden gekopt”, aldus Japio die zichtbaar baalde.

De Posthoorn hanteerde veelal de lange bal. De bal werd dan vanaf eigen helft over de verdediging van Eemdijk geschoten, en de spitsen mochten dan het vuile werk opknappen. Dit pakte niet altijd goed uit, aangezien Booka vandaag zijn mannetje stond. Toch kregen de beste heren de bal in de zestien van Eemdijk. Een van de aanvallers probeerde door de verdediging te breken. Hij sprong met zijn been naar voren om de bal te pakken. AzAri trok zijn knie weg, maar stond wel in de weg, kwam in duel met de beste jongen, en de aanvaller ging naar de grond. De scheidsrechter kon niets anders doen dan een penalty toekennen. Deze werd goed ingeschoten en de stad was in een mum van tijd 0-2.

Dat Eemdijk niet kansloos was, bleek uit de kansen die de groene formatie kreeg. Ook nieuwkomer in de voorhoede Mup kreeg een mooie schotkans op doel, maar de bal werd gestopt door de paal. De teams bezochten na iets meer dan 45 minuten de kleedkamers voor een warme sloot thee, om vervolgens aan de tweede helft te beginnen. Eemdijk rook bloed. Eemdijk wist dat er minimaal een punt te behalen viel, maar had moeite met het verzilveren van de vele kansen. Dit in tegenstelling tot de bezoekers, die zeer effectief te werk gingen.

De tweede helft kregen de mannen van de Posthoorn welgeteld één echte kans, waar een van de spitsen oog in oog kwam met keeper WB, nadat Booka anticipeerde op de buitenspelval. Dit pakte niet goed uit en de spits kon de bal langs WB plaatsen, tussen de palen. De stand was plots 0-3.

Het was tegen alle verwachtingen in. Eemdijk kreeg de kansen, maar de Posthoorn maakte ze af. Het leek bijna een aflevering van de Twilight Zone. Vullis had ondertussen al zijn biezen (lees: rolstoelwielen) gepakt. Hij kon het waarschijnlijk niet aanzien. Eemdijk ging meer aanvallend spelen. Hip, vandaag spelende als laatste man, trok naar voren en ondersteunde de voorhoede met zijn steekpasses en zijn spel. Booka werd zowel laatste man als voorstopper, en dat pakte prima uit. De Posthoorn kreeg het zwaar te verduren en Eemdijk liet prachtige acties zien.

Na een mooi opgezette actie kreeg MJ op randje zestien de bal ingespeeld. Hij nam de bal aan, en nam de bal vervolgens op zijn slof. De kanonskogel draaide naar buiten en belandde op de paal. Tot twee keer toe heeft de Posthoorn hulp gekregen van de paal. Ook Japio kreeg een prachtige voorzet bij de eerste paal, die hij met een snoekduik langs de paal wilde koppen. De keeper strekte zich en haalde de bal van de lijn. Vandaag wilde de bal er niet in.

Tenminste, niet op de reguliere manier. Want na een tijdje druk zetten op de verdediging van de Posthoorn kreeg Wortel de bal in de zestien van de tegenstander ingespeeld. Hij stapte naar binnen, maar kreeg een duw in de rug. Wortel ging naar de grond en de scheidsrechter kende een penalty toe. Hip nam plaats achter de bal en knalde de bal hard tegen het dak van het doel. 1-3.

Eemdijk zette aan en probeerde met man en macht de stand terug te brengen naar een reëlere stand. Een stand die niet zo geflatteerd is. Mup schoot de bal na een mooie loopactie voor het doel langs, terwijl de grensrechter zijn vlag omhoog hield. De Posthoorn had moeite met het aanvallende spel van de Diekers, maar hield stand. De negentig minuten verstreken, maar Eemdijk verzuimde te scoren. De Posthoorn pakte deze wedstrijd drie punten en Eemdijk zette de neerwaartse spiraal voort.

Snel vergeten deze match en uitkijken naar de volgende wedstrijd, tegen oude bekenden SVP 3.