Muiderberg 4 – Eemdijk 4 (1-2)

eemdijk4
De lente is begonnen. Genietend op het bankje genoot ik van de wedstrijd in Muiderberg. Niet zozeer van de wedstrijd, want door een groene bril gekeken was deze niet om aan te zien. Nee, het weer was zo heerlijk zacht in de luwte. Op het veld stonden 22 mannen te strijden, terwijl er in de dug-out werd genoten van de lentezon. Misschien kwam dit ook door het feit dat Eemdijk al redelijk snel voor kwam in de eerste helft, maar dat terzijde. Eemdijk 4 mocht bij en tegen Muiderberg 4 aantreden om 12:00 uur.

Rond 11:00 uur stuurde de navigatie van Nevers ons langs de toeristische plekjes richting Muiderberg, naar een afgelegen stukje grond waar deze middag een voetbalwedstrijd werd gespeeld. Eenmaal aangekomen op het sportpark leek het erop dat Eemdijk en Muiderberg één van de weinige teams waren waar deze middag (in het Paasweekend) gespeeld werd. Even niet gelet op de Derby der Derby’s deze middag op de Westmaat in Bunschoten uiteraard.

De wedstrijd ving aan om 12:00 uur. Aangezien Japio druk was met zijn nieuwe kippen (je moet wat om een eitje te kunnen eten op Pasen hè), en Dirk in tegenstelling tot zijn afwezigheidsmelding wél deze middag op doel stond, mocht WB zijn geluk beproeven in de voorhoede, naast Vullis. Mup, die een mailtje gedicht had naar zijn collega en hiermee meldde dat hij de wedstrijd had geregeld, mocht plaatsnemen op de bank. Hij was hier niet blij mee, en dat was in elke vorm van communicatie te merken. Veelal jegens Hip, die zijn plek had “ingenomen” als laatste man.

De wedstrijd was ondertussen al begonnen. Eemdijk had deze eerste helft de overhand. Het leek er deze eerste helft op dat Eemdijk 4 Muiderberg wel ging overlopen. De groenen kwamen namelijk al redelijk vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Vullis kreeg de bal op randje zestien op de borst aangespeeld. Met een verdediger in zijn rug, stuiterde de bal van Vullis af. Zonder aarzeling spurtte hij als een bezetene richting de bal en trapte deze in een draai om zijn as richting het doel. De bal rolde de hoek in en de keeper kon hier niet bij. Vullis zette zijn team op voorsprong, 0-1.

Zo nu en dan kwam er een poging van Muiderberg om door te breken, maar het was Eemdijk die de nul hield deze helft. De spelers van Muiderberg wilden wel, maar het was Eemdijk die gevaarlijker uit de hoek kwam. WB maakte plaats voor Japio, en toen was de voorhoede weer op volle sterkte. Dit zorgde gelijk voor meer gevaar voorin. Wortel, deze helft veel voorin te vinden, kreeg de bal ingespeeld aan de linkerkant van het keepergebied van Muiderberg en zag zijn kans schoon. Hij plaatste de bal langs de keeper tussen de palen. 0-2.

Gaat het weer een voorsprong van 0-9 worden, of weet Muiderberg nog een verschil te maken de tweede helft? Het lukte de heren in ieder geval niet om deze eerste helft een pot te breken. Zelfs niet toen Nevers minstens vier pogingen nodig had om de bal weg te werken, maar deze meer meters verticaal maakte dan horizontaal.

Nadat Nevers zijn beruchte tien minuten had gemaakt, en zich vervolgens behoedde van een hoestbui, nam Mouse zijn plek over. Normaliter spelende op de linksback positie, maar vandaag voor de verandering op rechtsback. Dat kostte Mouse af en toe moeite om die kant bij te benen, maar hij wist een doelpunt te verhoeden.

De rust werd ingeluid met een voorsprong. De kunst is om dit vast te houden. De sfeer in de kleedkamer was goed, maar Dirk klaagde dat de sfeer te slap was. Er was geen pit, er was geen gedrevenheid.

En daar had hij blijkbaar helemaal gelijk in. Want de tweede helft was de wedstrijd heel anders. Alsof je op de bank zat en even van TV zender wisselde. De tweede helft begon slap. De bal werd snel ingeleverd, en de duels werden veelal verloren. Dit resulteerde erin dat Muiderberg plots het net achter Dirk wist te vinden. De bal werd door de zestien breed gelegd. Mouse kon de bal nog met het puntje van de schoen aanraken, maar dit was niet voldoende. De bal werd klaar gelegd en vervolgens verdween deze tussen de palen.1-2.

Vanaf dat moment was het aanpoten voor Eemdijk. Eemdijk had moeite om eruit te komen en zag de bui al hangen. Een tweede treffer van de thuisploeg was dichtbij, dus moest Eemdijk alle zeilen bij zetten. AzAri, vandaag spelend op linksback, ging er met een kleine blessure af voor WB, wat dus betekende dat Vullis de volledige negentig minuten vol moest maken. De eerste helft had hij veel gegeven, waardoor hij de toestand de tweede helft maar weer afschoof op zijn sarcoïdose.

Muiderberg raakte gefrustreerd en vocht voor die gelijkmaker. Wat volgde was veel trap- en duwwerk. Dit resulteerde in een tien minuten “rustpauze” voor één van de spelers van Muiderberg. De beste jongen was het hier niet mee eens, en scandeerde nog iets over het veld jegens de scheidsrechter. Dit was de druppel en de beste jongen hoefde het veld niet meer in te komen. Eemdijk voetbalde plotseling tegen tien spelers van Muiderberg. Dit kon wel eens goed uitpakken voor Eemdijk.

Helaas voor de groenen gingen de heren van Muiderberg nog een tandje erbij doen, waardoor Eemdijk geen verschil konden brengen, ondanks het feit dat Eemdijk met een man meer speelde. Marty had zich in verdedigend opzicht volledig ingezet, waardoor hij plots als een stervende giraf naar de grond ging. Achteraf wist hij te melden “dat zijn benen op waren”. Moegestreden…

Muiderberg kwam in de slotminuten nog gevaarlijk dicht in de buurt van het doel. In eerste instantie door een prachtige voorzet naar een speler die bij WB wegliep en de bal recht in de handen van keeper Dirk plaatste.

Vervolgens niet veel later stond bijna het hele veld in de zestien van Eemdijk proberen de bal óf over de doellijn te schieten, óf juist het keepergebied uit te werken. De bal stuiterde wat, werd vele malen weggeschoten, maar kwam net zo hard weer terug. Afstandsschoten werden geblokkeerd en duels werden aangegaan. En dat allemaal op enkele vierkante meters. Mup gooide zich volledig voor de bal en kon hiermee enkele schoten blokkeren. Eemdijk kwam hier met de schrik vrij en kon weer vrij ademen.

De stand bleef ondanks deze bestoking van Muiderberg op 1-2 staan en dit was ook gelijk de eindstand. Eemdijk nam weer drie punten mee op deze prachtige, zonnige dag.

Op naar de volgende wedstrijd, tegen SDO 4, waar Eemdijk de vorige keer van wist te verliezen door zelf niet genoeg goals te scoren…