Eemdijk 4 – Huizen 6 (6-3)

eemdijk4
Nog voordat de zaterdag was aangebroken, werden de afmeldingen al aangekondigd op de diverse media. Even leek het er zelfs op dat we een tekort aan spelers gingen hebben, maar uiteindelijk mocht Eemdijk 4 met twaalf man en een vlagger (waarvoor dank, Maarten) beginnen aan de wedstrijd tegen de Taatjes van Huizen 6. Vorige week verloor Eemdijk 4 op de Wolfskamer van de Zuidvogels 6, dus de wedstrijd van deze week was niet zomaar gewonnen.

De wedstrijd begon op sportpark De Vinken in Bunschoten om 12:30 uur, net als elke andere thuiswedstrijd al zeven jaar lang. Sinds vrijdag was al bekend dat keeper Dirk ziek in bed lag, dus mocht tweede keeper WB aantreden op de groene velden. Deze keer weer heerlijk op echt gras.

De handschoenen werden aangetrokken, terwijl de rest al van een warming-up genoot. Rechtsback H.W.D. schoot keeper WB in. Nog voordat de wedstrijd begon, wist WB zijn keeperkwaliteiten te benutten, door de bal te stoppen met zijn kaak. De blessure was niet groot genoeg om WB te weerhouden van het keepen, maar de pijn loog er niet om. Was dit een voorbode voor de rest van de wedstrijd? Werd de pijn van de kaak omgezet in pijn in het hart na negentig minuten?

De bal werd afgetrapt om 12:30 uur en de wedstrijd was begonnen. Zoals het elke wedstrijd betaamt, moet Eemdijk 4 altijd even inkomen. Alsof iedereen even moet wennen op zijn positie. Meestal na een minuut of tien gaat het hek van de dam, en beginnen de groenen pas te “vlammen”. Helaas begint de tegenstander altijd scherp tegen Eemdijk, waardoor zij al heel snel op voorsprong kwamen. Via de linkerkant wist een van de snellere spelers van Huizen 6 in duel richting de zestien te lopen, met Mouse naast zich. Mouse kwam voor zijn man, en gaf WB de ruimte om (net buiten de zestien) de bal weg te trappen. Aangezien Mouse er niet voor wilde blijven staan, trok hij naar de buitenkant. WB schoot de bal hard, maar niet hard genoeg, weg. Op het middenveld. Hier was geen enkele “Dieker” te bekennen, waardoor Huizen de bal aan kon nemen, twee stappen opzij kon maken en zo hoog over keeper WB kon schieten. WB trok nog een sprintje, maar zag de bal onder de lat door schuiven, over de doellijn. Huizen 6 leidde de wedstrijd met 0-1.

Eemdijk kwam los en wist zich te herpakken. Vanaf dat moment gaf de groene trein weinig weg en creëerde zo zelf vele kansen. Zo kwam de eerste echte grote kans door een hoekschop vanaf de linkerkant. Hip, bekend om zijn vrije ballen, die vaak de stand op het scorebord weten te wijzigen, nam plaats achter de bal. Waar hij normaal hard “de pot” in schiet, haalde de bal deze keer niet eens de eerste paal. De bal stuiterde laag over de grond en bereikte Japio, die voorbij de eerste paal stond. Japio maakte een sprongetje, met een hakbeweging, waardoor de bal richting het doel stuiterde. Via een speler van Huizen belandde de bal tussen de palen en was de stand 1-1. Eemdijk 4 was weer ‘back in the race’.

Het duurde niet lang of de voorsprong van Eemdijk was een feit. Japio zag onze Bulletcatcher, die vandaag zijn naam eer aan deed, oplopen in de zestien van Huizen en gaf de bal breed. De keeper was hierdoor uitgespeeld en Bulletcatcher kon de bal over de doellijn plaatsen. 2-1.

Huizen wist tot enkele momenten hierna geen pot meer te breken. Bulletcatcher was vandaag daarentegen op dreef. Hij kreeg de bal op links ingespeeld en zag Vullis klaar staan voor de sprint. Bullet gaf een prachtige steekpass op Vullis, door de verdediging van Huizen. Vullis trok een sprint en zag de keeper uit zijn doel komen. Vullis zette de punt van zijn schoen tegen de bal en plaatse de bal langs de eerste paal in het doel. 3-1.

Eemdijk 4 had de overhand deze wedstrijd. De groenen speelden niet altijd even sterk en even scherp, maar wisten door volharding wel op voorsprong te komen. Zo stond de achterhoede op momenten fantastisch te spelen, met in de hoofdrol Rikea, die zijn tegenspeler volledig in de zak had. Ook Hip stond met Mup fantastisch te spelen en had de situatie in de achterhoede onder controle. Zo wist Mup zich met zijn hele lichaam in het schotveld van een van de aanvallers van Huizen te gooien. Hij blokte zo de bal uitstekend en gaf de bal mee aan Japio. Japio gaf de bal breed op D.J., die de bal niet volledig onder controle kreeg. Dit resulteerde in een voorzat vanaf de rechterkant. De bal werd het keepergebied van de groenen in geschoten. De speler die de bal ontving, stond tegenover Mouse. Mouse wilde de bal uit het keepergebied schieten, maar legde de bal panklaar voor de speler van Huizen. Het was nu nog een koud kunstje voor de aanvaller van Huizen en schoot de bal over de doellijn. De stand was plots weer 3-2. Eén puntje verschil, wat te overbruggen is.

Geintjes in de kleedkamer deden vermoeden dat Mouse zijn Ziggo abonnement nog op moest zeggen (Feyenoorder, red.) en er dus niet helemaal bij was, maar ter verdediging mocht gemeld worden dat hij voor de rest niet onverdienstelijk speelde.

De rust brak aan en de teams mochten aan het bakkie thee. Hier en daar werden de wissels doorgesproken en dit resulteerde in wat onenigheid aan de kant van D.J. (wat van korte duur was). H.W.D. kwam weer op rechtsback te spelen, voor Rikea. Op rechtshalf kwam invaller PeetjieBelegen te spelen voor D.J. PeetjieBelegen speelde de eerste helft in de voorhoede, maar kwam beter tot zijn recht op rechtshalf, waar hij zelfs nog een prachtige assist gaf, maar dat later.

Op het middenveld nam Wortel plaats, na de eerste helft afwezig te zijn, naast Marty. Links bleef Bulletcatcher staan, aangezien hij ook deze tweede helft een belangrijk aandeel had. In de voorhoede probeerden Japio en Vullis nog eens het verschil te maken.

WB nam weer plaats tussen de palen, nu met de zon van voren, wat de situatie wat lastiger maakt voor een keeper.

Eemdijk ging deze tweede helft meer naar voren spelen. Door die druk naar voren, speelde een groot deel van de tweede helft af op de helft van Huizen 6 en kreeg Eemdijk 4 de overhand in deze wedstrijd. Tot halverwege de tweede helft werd Huizen nergens echt gevaarlijk meer en was het Eemdijk 4 die de score uitbreidde.

Bulletcatcher, nog steeds spelende op de linkshalf positie (concurrent voor WB, Mouse, AzAri en MJ?), gaf een zogenoemde no-look-pass op Japio. Japio zette de sprint in en was sneller dan zijn tegenstander. Hij controleerde de bal, zag de keeper uit zijn doel komen en wist met een puntertje de bal langs de keeper te plaatsen. Japio tekende zo de ietwat veiligere stand op het scorebord voor zijn team. 4-2.

PeetjieBelegen stond aan de basis voor de eerstvolgende goal. Via de rechterkant kon hij oplopen ter hoogte van het keepergebied van Huizen. Hij zag zowel Japio als Vullis in de “zestien” staan en gaf de bal hoog voor. Bij de eerste paal hield Vullis twee man bezig en kopte onder de bal door. Daardoor stond Japio bij de tweede paal helemaal vrij en kon de bal in alle rust controleren. Zo knalde hij de bal hard over de doellijn en kon de keeper het doelpunt niet verijdelen. 5-2.

Mup speelde vandaag een uitstekende wedstrijd en stond in vele opzichten zijn mannetje. Niet alleen in de achterhoede, maar ook qua passing. Zo zag hij Wortel vrijlopen. Hij schoot de bal naar Wortel. Wortel trok naar binnen, richting het doel van de keeper en verraste de keeper door in de korte hoek de bal te plaatsen. Met dit doelpunt passeerde Wortel de Eemdijk 4 spits Vullis op de topscoorderlijst. Met zijn vijfde goal dit seizoen zette hij zijn team op 6-2.

Eemdijk 4 wist dat de wedstrijd gespeeld was en dat de drie punten binnen waren. Er werd op momenten wat onzorgvuldiger met de bal omgegaan, waardoor Huizen 6 enkele keren erg gevaarlijk uit de hoek kwam. Huizen kreeg enkele hoekschoppen, waar WB tot twee keer toe de bal nipt over het doel kon slaan. Een afstandsschot, welke van richting werd veranderd, kon op tijd gestopt worden door WB, die met zijn kattenreflex de bal klemde. Een goede voorzet vanaf links, die langs WB en langs het doel schoot richting de tweede paal, werd door Hip nipt over het doel geschoten. Ook had WB een heerlijke ‘Casillas-actie’, door een doelpunt te verijdelen met zijn grote teen, toen de tegenstander oog in oog met hem kwam in de zestien en de bal langs hem heen probeerde te schieten.

Na deze laatste actie, waar Hip zijn tegenstander niet achtervolgde, wist Japio zijn stem te verhogen tot een zekere frequentie die alleen de best getrainde honden kunnen horen. Maar uiteindelijk wisten de mannen van Huizen niet te scoren bij deze actie, maar uit een zeker penalty. D.J. had de linksback positie overgenomen van Mouse, en was in duel met een van de aanvallers. Buiten de zestien beging D.J. een overtreding, maar de scheidsrechter floot voor de tweede overtreding, die blijkbaar nét binnen de zestien was. De speler van Huizen plaatste de bal al buiten het keepergebied voor een vrije bal, maar de scheidsrechter wees naar de stip. De spits schoot hard in de hoek, waar WB als gelegenheidskeeper kansloos was. 6-3. Dit was ook gelijk de eindstand.

Misschien wel een van de meest memorabele momenten van deze wedstrijden waren niet de reddingen van keeper WB, de voorzet van PeetjieBelegen, of de mooie goals van Japio, Bulletcatcher, Vullis en Wortel. Het mooiste moment vond plaats toen Mouse de bal binnen de lijnen probeerde te houden en een sliding richting de bal maakte. De sliding leek in de verste verte op een sliding, waardoor het leek alsof Mouse een duik op de bal deed. En zelfs met Mouse tussen de lijnen heeft Eemdijk 4 gewonnen, wat betekent dat Mouse niet per se de Jinx (meer) is van de groenen. Misschien is het dan toch de onderschatting van de tegenstanders in combinatie met het spelen op kunstgras. We hebben nu een weekje rust in de competitie, daar Eemdijk 4 aanstaande zaterdag speelt bij en tegen Nieuwland voor de beker.

Hieronder imiteert Mup de sliding-in-de-vorm-van-een-duikbal van Mouse.