BZC ’13 3 – Eemdijk 4 (1-4)

eemdijk4
Het was een zaterdag vol flashbacks en déjà-vu’s. Even leek het erop dat de geschiedenis (26 maart 2011, red.) zich ging herhalen, maar het heden wist te overwinnen. Eemdijk 4 mocht in zijn eerste competitiewedstrijd van dit competitiejaar en onder deze naamstelling aantreden tegen een nieuw team; BZC ’13 3. Een combinatie van Bloemenkwartier en de Zebra’s. Beide teams uit Hilversum, maar dan sinds 2013 gecombineerd. Twee clubs die Eemdijk 4 goed kent in zijn zevenjarig bestaan. Zo reisde de groene formatie af naar het pittoreske Hilversum.

Om 14:30 uur blies de scheidsrechter op zijn fluitje. De scheidsrechter stond bij de groenen niet bepaald bekend als een fantastische scheidsrechter, aangezien de beste man in 2011 een doelpunt toekende aan Bloemenkwartier 3, nadat de spits de bal met zijn hand over de doellijn tikte. Een nare gewaarwording, wat nog steeds nachtmerries opwekt bij velen onder ons.

Gelukkig viel het deze wedstrijd wel mee, hoewel er enkele merkwaardige beslissingen werden genomen. De wedstrijd werd gespeeld op een mooie zonnige dag en dat was in ieder geval al een goed begin van de competitie. Ondanks dat keeper Dirk niet aanwezig was (blijkbaar gaat werk voor plezier), trok Jantjie de “stoute handschoenen” aan. Jantjie deed het zeer verdienstelijk, aangezien hij zeer zelfverzekerd op doel stond, en over een goede uittrap beschikt (zijn we niet meer gewend bij onze huiskeepers).

De eerste tien minuten was het wat aftasten voor beide teams. Zowel de groenen als de thuisspelers wisten niet wat ze konden verwachten van elkaar. Vóór de wedstrijd riep de groene ‘Roadrunner’ bORt “als ik een kans krijg om te scoren, schiet ik mooi mis… Ik heb namelijk niet genoeg geld bij me voor een kratje”. En warempel, bORt kwam middels een prachtige steekpass alleen voor de keeper. De keeper kwam uit, maar de kans werd gekeerd.

Meestal komt Eemdijk 4 vroeg in de wedstrijd op achterstand, maar dat was vandaag de dag eens niet het geval. Na ongeveer tien minuten spelen kreeg Japio in de zestien van de thuisploeg een prachtige steekpass, waardoor hij kon oprennen richting het doel. Japio werd van achter neergehaald en de scheidsrechter kende zowaar een penalty toe. Vullis nam plaats achter de bal en knalde deze hard tegen het net. De keeper was, zoals het vaak betaamt bij een penalty, kansloos. Eemdijk leidde de wedstrijd met 0-1.

Al snel werd duidelijk dat BZC veel op de lange bal speelde. De rechtsback beschikte over een fijne traptechniek en probeerde de bal vaak achter de verdediging te plaatsen. Maar met een huis van een verdediging, onder leiding van Mup en Booka, werd het moeilijk voor de mannen uit Hilversum een potje te breken.

Zo kreeg BZC deze eerste helft wel enkele kansen, waaronder een buitenspeldoelpunt (waar Booka even een momentje naast de bal zat) en een schot voor het doel langs (na een snelle spelhervatting na een overtreding), maar kwam Eemdijk 4 een paar keer met de schrik vrij. BZC kreeg verder niet veel ruimte van de achterhoede van Eemdijk 4, aangezien zo nu en dan (wanneer het nodig was) bijgesprongen werd door de “gatendichtloper” van Eemdijk, bORt. Waar zowel WB als Mup even één momentje moeite hadden met de spits in de eigen zestien, sprong bORt bij en haalde de bal weg voor de voeten van de beste man.

Ook kreeg BZC een onterechte indirecte vrije trap in de zestien van Eemdijk 4. Jantjie wilde de bal oppakken en zag Vullis een sprint trekken om de bal mee te nemen. Jantjie schreeuwt “los!” en ziet vervolgens Vullis met de bal ervandoor gaan. Plots fluit de scheidsrechter en geeft een indirecte vrije trap aan BZC. De beste man dacht dat Vullis zijn mond opentrok, maar dit was juist een van de momenten dat hij zijn mond hield. BZC zweeg en zag een grote kans, maar miste vervolgens de vrije bal… die direct op doel werd geschoten, maar in de muur belandde. En dat met een indirecte (!) vrije bal…

De eerste helft vloog voorbij, maar de voorsprong is snel uit handen gegeven weten we uit ervaring, dus de groenen bleven aanpoten. Zo werden vele kansen gekeerd en kreeg Eemdijk de bal maar niet achter de keeper, die de eerste helft zijn team van een totale vernedering heeft gered.

Ondanks dat het mooi weer was, zochten de groenen de kleedkamer op, om even de gebeurtenissen te relativeren. Wat kunnen we verbeteren, en wat moet veranderen? Er werd weinig veranderd, op enkele sociale wissels na, aangezien Eemdijk 4 het overwicht had in deze wedstrijd.

AzAri, de eerste helft linkshalf spelend, werd vervangen door MJ, die de eerste helft de vlag hanteerde. Marty, die de eerste helft op de rechtsback positie zijn tegenstander “in zijn zak” had, werd vervangen door H.W.D. Hip nam plaats voor Wortel op het middenveld.

Deze tweede helft heeft BZC, op één moment na, geen problemen voor de uitstekend keepende Jantjie kunnen veroorzaken. De verdediging stond zijn mannetje en zag vele acties op de helft van de thuisploeg afspelen. Dit resulteerde al snel in een heerlijke actie aan de kant van Vullis. Vullis kreeg een prachtige pass van achteraf, van Hip. Hij passeerde een verdediger en legde de bal breed op Japio, die bij de tweede paal de bal over de doellijn kon tikken. De keeper was kansloos en kon zijn verdediging hierop aankijken. De stand stond redelijk vroeg in de tweede helft al op 0-2.

De eerstvolgende kans was wederom voor Eemdijk. Japio werd weggestuurd en kwam zo oog in oog met de keeper. Met een schijnbeweging probeerde hij de keeper op het verkeerde been te zetten. De doel trapte er niet helemaal in en tikte de bal net van de voet van Japio. De keeper werd ondertussen bijgestaan door één van zijn verdedigers en Japio had nogal wat moeite de bal onder controle te houden. Zo viel hij in duel op de grond, maar wist wonder boven wonder in de rol over de grond een omhaal te doen en de bal mee te geven aan MJ, die ondertussen was mee gesprint. MJ had vandaag een goede dag en schoot de bal richting het doel. Helaas werd deze knap van de lijn gehaald door een verdediger. Zo stuiterde de bal naar Japio, die ‘m weer netjes breed kon leggen aan MJ. MJ kon de bal zonder moeite vervolgens over de doellijn plaatsen. Bijkomend feitje is dat de bal door “de stokken” van een van de verdedigers ging, die hierna een kreet van frustratie uitte. Eemdijk 4 leidde de wedstrijd met een redelijk veilige 0-3.

Deze redelijk ruime voorsprong voelde goed. Met deze formatie kon Eemdijk deze voorsprong niet meer uit handen geven. Daarentegen ging BZC wel meer aanvallend spelen, waardoor men nog één goede kans kreeg. De bal werd net als in de eerste helft over de verdediging geplaatst, maar WB kwam zo in duel met de aanvaller van dienst. WB probeerde zijn lichaam, met gebruik van zijn armen, voor de aanvaller te drukken, maar dit lukte niet. De beste man liep het keepergebied in van Jantjie, en liet zich vervolgens in duel vallen. De scheidsrechter blies op zijn fluitje en gaf als reden “vasthouden van de tegenstander”. Dit was buiten ‘de zestien’, maar de scheidsrechter (halverwege de tweede helft werd een speler, een van de spitsen, aangewezen als scheidsrechter, nadat de echte scheidsrechter met hoofdpijn en duizelingen van het veld ging) kende een penalty toe voor BZC. Deze werd hard tussen de palen geschoten, door één van de minst sportieve spelers van BZC (met rugnummer 10, red.). Daarentegen zette hij wel de stand om in 1-3.

Er was nog geen man overboord, maar die ‘clean sheet’ was van de baan. Gelukkig was daar het verlossende doelpunt. Hierna was het gedaan en was het enkel nog verdedigen en de tijd uitzitten. Wortel, halverwege de tweede helft weer het veld in gekomen voor Vullis, stond aan de basis van een prachtige assist… wat eigenlijk geen assist was. Wortel passeerde ter hoogte van de zestien van de tegenstander een verdediger en zag zijn kans schoon, toen de keeper ietwat uit zijn doel kwam. Hij schoot hard richting de tweede paal, maar deze was op eigen kracht nooit over de doellijn gegaan. Gelukkig stond D.J. goed opgesteld en kon de bal moeiteloos bij de tweede paal over de doellijn tikken. 1-4.

De eindstand was hier ook gelijk mee getekend en zo was de eerste driepunter dit seizoen een feit. Op naar de eerste thuiswedstrijd dit seizoen, tegen OSO 2 zaterdag aanstaande. Aanvang 12:30 uur.