WK 2014 na speelronde 1

wk2014
De eersteĀ speelronde zit er weer op. Sommige wedstrijden waren niet om aan te zien en WK onwaardig, waar andere wedstrijden vriend en vijand verbaasden met een doelpuntenregen of een verrassende wending. Potjekak blikt nog even zeer kort terug op de afgelopen vijftien wedstrijden. VanĀ de fantastische match van het Nederlands elftal, totĀ de teleurstellende afgang van Portugal.

Donderdag 12 juni:
BraziliĆ« mocht in de eerste wedstrijd aantreden tegen KroatiĆ«. Waar Neymar en Co de grote kanshebber zijn voor die felbegeerde Copa del Mondo, speelden ze BraziliĆ« onwaardig. Maar… Zoals het elke echte winnaar betaamt, wint het thuisland wel de wedstrijd met 3-1. Misschien ook mede dankzij hetĀ teleurstellende optreden van de arbitrage…?

Vrijdag 13 juni:
De dag dat iedereen wist dat zou komen. In het begin van de avond speelde Mexico tegen Kameroen. Geen fantastische wedstrijd, maar Mexico pakte hier de drie punten. Wederom een grote faalactie van de arbitrage, met enkele (onterecht) afgekeurde goals.
Uiteraard zat iedereen in Nederland te wachten op de kraker van dit WK: Spanje tegen Nederland. Een rematch van de WK finale in 2010. Spanje, de grote favoriet, probeert deĀ naam hoog te houden en Nederland treedt aan met een piepjong elftal en enkele ervaren spelers. LatenĀ nou net die ervaren spelers het grote verschil hebben gemaakt in deze match. Fantastiche doelpunten van zowel Van Persie als Robben, waar de hele wereld van in de ban is de volgende dag. Uiteraard speelde de Oranje verdediging ook boven verwachting goed, dus een avond om niet meer te vergeten. Spanje wordt afgeslacht met 1-5!

Zaterdag 14 juni:
Chili wint hier van Australiƫ met 3-1, maar het bier had al rijkelijk gevloeid (de wedstrijd begon om 0:00 uur), dus heb hier niet veel van gemerkt. Australiƫ kon geen pot breken, dus Chili staat momenteel op de tweede plek in Groep B.
In de wedstrijd van 18:00 uur is Colombia te sterk voor Griekenland. Colombia, snuivend aan de spuitbuslijntjes van de arbiter, verslaat het land van Hercules met een overtuigende 3-0.
De wedstrijd van 21:00 uur was verrassend. Uruguay, bij sommigen een kanshebber op de beker, laat het liggen tegen de underdog Costa Rica. Het team, die vandaag Suarez moest missen, kreeg drie goals om de oren door fantastisch door te drukken op de verdediging. Eindstand 1-3.

Zondag 15 juni:
De kraker van dit weekend was toch wel Engeland tegen Italiƫ. Beide teams maken al enkele jaren niets meer klaar op de grote toernooien, maar zet ze tegenover elkaar en het kan nog verrassend uitpakken. Midden in de Amazone (een grasveldje in het benauwdste gebied van Braziliƫ) hadden beide teams het zeer moeilijk, maar Italiƫ kwam als beste uit de verf. Balotelli, de man met een harde trap in zijn benen en ongeveer twee hersencellen, werd gezien als man of the match. Italiƫ won met 1-2.
Om 3:00 uur in de ochtend/nacht mochten Ivoorkust en Japan tegen elkaar. Wilfried Boni, voormalig Vitesse spits, en Honda, spits van Japan, hadden prachtige goals. Ivoorkust bleek de beste van de twee en neemt de drie punten mee naar huis.
Zwitserland en Ecuador was weer zo’n partij waarvan je niet wist wie ging winnen. De een gokte winst voor Ecador, de ander voor Zwitserland. Zwitserland won uiteindelijk 2-1.
Frankrijk trof Honduras. Tot dat moment had ik geen idee waar dit land eigenlijk op de wereld ligt, maar na drie goals wist ik het zeker: een klein kaklandje in OceaniĆ«, die met veel geluk is beland op het WK. Te zwak voor l’Equipe, die enkele leuke spelers kent, waaronder Benzema, spelend voor Real Madrid. Benzema maakte een prachtige goal vanaf de zijkant. De keeper was kansloos na deze harde pof.

Maandag 16 juni:
De nacht begint met een wedstrijd tussen Argentiniƫ en Bosniƫ. Bosniƫ wist de Argentijnen redelijk van zich af te houden en lieten niet zomaar over zich heen lopen. De persoon waar veel van verwacht werd, Lionel Messi, had de bijnaam Antilope kunnen hebben, aangezien hij nog te lui leek om te lopen. Daarentegen pikte hij wel zijn graantje mee in het scoreverloop, door een heuse Messi-goal. Eindstand 2-1.
EĆ©n van de klappers dit WK was Duitsland tegen Portugal. Twee aartsrivalen van het Nederlands elftal tegenover elkaar. Vroeg in de wedstrijd kreeg de verdediger van Portugal, PĆ©pe, al snel een rode kaart om zijn oren, waarna eigenlijk elke kans op een overwinning afgedaan was. Portugal, onder leiding van niemand minder dan Cristiano Ronaldo, de grootmacht van Real Madrid, kon geen pot meer breken en was zwaar teleurstellend op alle fronten. De ene na de andere goal kregen de Portugezen om hun oren. Eindstand 4-0 voor onze oosterburen.
De wedstrijd die hierop volgde, Nigeria tegen Iran, was er eentje die je snel mag vergeten. Nigeria, het land datĀ gek is op voetbal, speelde teleurstellend en kwam niet tot scoren tegen de “amateurs” van Iran. De eindstand bleef een saaie 0-0.

Dinsdag 17 juni:
De Verenigde Staten winnen verrassend genoeg van Ghana met 1-2, na de vroegste goal van die WK voor de VS. Binnen 30 seconden stonden ze met 0-1 voor tegen de Ghanezen. Twintig minuten later viel Altidore, de speler van AZ, uit door een zweepslag en was zijn WK voorbij. De VS wisten toch nog te scoren.
BelgiĆ« was een team waar veel van werd verwacht. Algerije daarentegen ging richting BraziliĆ«Ā met een 6-1 nederlaag tegen de Duitsers. Tijd voor een dikke score in de voetbalpool. Helaas betrapte ik mezelf erop dat mijn ogen zo nu en dan dichtvielen. Saaie wedstrijd, met na 80 minuten iets meer pit, toen ex-PSV’er Mertens de bal hard achter de doelman schoot, en BelgiĆ« met een overwinning van 2-1 de eerste speelronde liet overleven.

Geef een reactie