VVZA 3 – Eemdijk 6 (6-5)

eemdijk6
Afgelopen zaterdag was de ‘Clash of the Titans’. De grootmachten uit de zesde klasse mochten strijden tegen elkaar. VVZA 3, bovenaan in de competitie, ontving de groenen van Eemdijk 6. In Amersfoort werd de strijd voor die felbegeerde kampioensschaal gestreden. Wanneer Eemdijk 6 deze wedstrijd wint, en de inhaalwedstrijden positief afsluit, kunnen de groenen zichzelf kampioen noemen. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de mannen van VVZA. Zo reisde de Groene Trein af richting Amersfoort, waar om 13:45 uur de wedstrijd aanving. >>

De scheidsrechter floot op zijn fluitje, na een heuse “KNVB-lidmaatschapsteekproef”, en de spannendste wedstrijd van dit seizoen was begonnen. VVZA begon gretig en Eemdijk 6 had vooral aan het begin moeite om de situatie onder controle te krijgen. Het grootste gedeelte werd afgespeeld op de helft van de groenen en Eemdijk 6 wist vaak ternauwernood te ontsnappen aan een zeer vroege achterstand. De afstand tot het doel van VVZA was groot.

VVZA kreeg enkele schotkansen, waaronder een enorme knal tegen de lat in de dertiende minuut. De grootste kans van de Amersfoorters deze eerste helft was toch wel na een minuut of 10. Eemdijk 6 had al aan den lijve ondervonden dat het een zeer fysieke wedstrijd was, door enkele flinke overtredingen op Mup En AzAri, maar de grootste klap kwam in de achttiende minuut. Vanuit een bal vanaf de middenstip werd deze over de verdediging van Eemdijk geschoten. Een van de aanvallers ving de bal op, sprintte richting keeper Dirk, gaf de bal aan een medespeler over de breedte en deze tikte de bal, via keeper Dirk, over de doellijn. Eemdijk 6 appelleerde voor buitenspel en de scheidsrechter ging verhaal halen bij de grensrechter. De scheidsrechter twijfelde ook, en gaf het voordeel aan Eemdijk 6. Hier kwamen de groenen goed weg.

Drie minuten later kreeg Eemdijk 6 de kans op voorsprong te komen. Hip mocht aan de linkerkant, ter hoogte van de zestien, een vrije bal nemen. Hij legde deze panklaar bij de tweede paal, waar Mup deze over de lijn wilde koppen. De bal stuiterde richting de eerste paal en raakte het metaal. Daardoor veranderde de bal van richting en kon deze op het nippertje weggewerkt worden.

De wedstrijd was nog geen halfuur oud, toen Eemdijk 6 drastische maatregelen ging nemen in de opstelling. WB, spelend op de linkshalf positie, werd in de voorhoede gezet, en Bulletcatcher (die vandaag weer zijn naam eer aan deed in duels) nam zijn positie over op de linkshalf positie. Japio, spelend met Vullis in de spits, zakte naar het middenveld. Dit bleek een goede zet te zijn. Zo kreeg Eemdijk 6 weer wat meer lucht en konden de ballen beter uitgespeeld worden. De achterhoede kreeg meer ruimte en aanspeelmogelijkheden, en Vullis en WB hielden de verdediging van VVZA bezig.

Enkele meters voorbij de middenlijn werd Japio op de hak getrapt en ging naar de vloer. Eemdijk 6 kreeg een vrije bal. Hip nam plaats achter de bal en schreeuwde naar Marty, vandaag wederom spelend op de rechtshalf positie, dat hij naar de tweede paal moest gaan. Hip had deze eerste helft al enkele vrije ballen genomen, maar nergens hadden deze enig effect op het scoreverloop. Hip nam een aanloop en schoot de bal hoog richting de tweede paal. Marty zag zijn kans schoon en kopte de bal fraai met een boog over de keeper bij de tweede paal binnen. Waar Eemdijk 6 aan het begin zo’n moeite had op de helft te spelen van VVZA, zo stond de groene formatie plots voor met 0-1!

Over en weer werd gestreden en Eemdijk 6 wist de voorsprong te behouden. De slotminuten van deze eerste helft braken aan. Bulletcatcher won een kopduel op de middenlijn en kopte de bal door naar Vullis. Vullis, met zijn rug richting het doel van VVZA, controleerde de bal, draaide weg van zijn verdediger en sprintte richting het doel. WB trok op naar de rechterkant van het veld en nam een verdediger mee. Zo deed Bulletcatcher dit ook naar de linkerkant. Zo had Vullis vrije doorgang richting de zestien van de Amersfoorters. Vanaf een meter of twintig twijfelde hij geen moment en nam de bal op de slof. Hij plaatste de bal als een heuse zwever in de rechterhoek (links voor de keeper) en zette vlak voor de rust zijn team op een grotere voorsprong. 0-2!

De scheidsrechter blies hierna voor de rust. Net voor rust maakte Eemdijk 6 de 0-2 en dat voelde goed. Zo kon Eemdijk 6 de volgende 45 minuten (wat in de praktijk zestig minuten waren) trotseren met een heuse voorsprong.

De tweede helft begon Eemdijk 6 vol goede moed. De wedstrijd was krap drie minuten oud, of Eemdijk 6 kon de voorsprong alweer vergroten. Vanaf de middenstip kreeg Marty via een kopbal de bal ingespeeld. Marty controleerde de bal aan de rechterkant en gaf deze aan WB, die bij was gesprongen. WB kaatste deze direct terug aan Marty, die de bal ook gelijk weer doorkaatste naar Japio. Japio aarzelde geen moment en schoot de bal diagonaal in de verre linkerhoek. De keeper dook nog, maar kon er niet bij. Wederom een goedgeplaatste hoekbal. 0-3.

Een 0-3 voorsprong mag je theoretisch niet meer uit handen geven, maar VVZA was gretig en gaf de moed niet op. Iets wat we ook hebben gezien in de thuiswedstrijd. Zo kreeg VVZA drie minuten later een hoekschop. De bal werd via de grond richting het doel gekopt, en Dirk kon de bal nog net over de lat tikken. Daar kwam Eemdijk goed weg.

De eerstvolgende keer dat Eemdijk 6 wat kon uithalen, was een kleine tien minuten daarna. Na een snelle omschakeling ging Vullis er vandoor met de bal. Zoals we Vullis kennen, kapte hij de verdediger uit en gaf de bal halverwege de helft van VVZA breed op MJ. MJ schoot de bal richting het doel, in de hoop dat deze over de keeper ging, maar de beste jongen ving de bal zonder problemen.

Na een kwartier spelen stond Eemdijk 6 nog steeds voor met 0-3. Het lukte VVZA niet om erdoorheen te komen. Tot daar dat ene moment toen een van de aanvallers op kon rennen over de rechterkant. MJ kon de beste jongen niet stoppen en hij kon de bal zo voor het doel langs schieten. Drie verdedigers van Eemdijk 6 trapte over de bal heen en daar was uiteindelijk het schot van een van de aanvallers van VVZA. 1-3.

VVZA rook bloed en gaf niet op. In tegendeel zelfs. De thuisploeg begon meer druk te zetten en agressiever te spelen. Zo volgde er wat afstandsschoten, maar nergens kwam keeper Dirk in de problemen. MJ lokte na twintig minuten spelen een hoekschop uit, en Japio nam plaats achter de bal. Japio schoot de bal hoog in de pot, en zoals we Vullis kennen, kopte hij de bal netjes langs de keeper tegen het net. 1-4. Wederom de voorsprong van drie punten, met nog een minuut of 25 te spelen.

Het antwoord van VVZA kwam al snel. De bal werd voorgeschoten vanaf de rechterkant, maar Eemdijk 6 had moeite de bal weg te werken. Deze belandde zo bij een van de tegenstanders. Hij draaide om zijn as en knalde de bal loeihard via de lat in het doel. Keeper Dirk was kansloos. 2-4.

Daarna ging het hele spel in een rap tempo van kwaad tot erger. Eemdijk 6 had net als in het begin van de eerste helft moeite eruit te komen en zag telkens de bal verdwijnen in de voeten van de tegenstander. Zo kreeg VVZA veel ruimte op de helft van Eemdijk 6. Een van de Amersfoorters gaf de bal hoog voor. Deze ging richting de tweede paal, waar waarschijnlijk iedereen dacht dat deze over de achterlijn ging stuiteren. H.W.D. keek naast zich en zag hier de bal op het hoofd van een van de aanvallers stuiteren. Hij kopte de bal hard binnen bij de eerste paal. Keeper Dirk had het niet verwacht en zag deze langs zijn handen en langs de paal over de doellijn vliegen. 3-4

Met nog geen kwartier meer op de klok mocht VVZA ingooien. Het spel werd snel hervat, op het moment dat de helft van de groenen niet op zat te letten. Zo werd de bal in de pot geschoten, wederom op de borst van een van de aanvallers. Deze legde de bal panklaar voor zijn medespeler die de bal hard in de hoek schoot. 4-4. Zo werd een 1-4 voorsprong plots een gelijkspel. En als Eemdijk niet oplet, kon men deze wedstrijd nog zo verliezen…

Er werd gestreden, door beide teams, maar het was toch VVZA die sterker uit de bus kwam. Zo nu en dan was er een momentje dat Eemdijk 6 een helder momentje kreeg, en dat was ongeveer 8 minuten voor tijd. Hip gaf langs de rechterlijn de bal mee aan Japio. Japio zag Vullis mee rennen en gaf de bal aan hem. Vullis stond tegenover twee verdedigers en zag een derde verdediger naderen. Met de punt van zijn schoen gaf hij de bal breed op WB, die ook mee was komen lopen. WB gaf de bal met de binnenkant van zijn voet een harde knal en schoot de bal via de vingers van de keeper in het dak van het doel. 4-5!

Het was nog een paar minuten voetballen, hoewel de scheidsrechter (die voor de rest uitstekend floot) elke keer het spel stil lag als de bal over de lijn, over de heg vloog. Vanaf nu was het enkel VVZA die nog aan de bal was. Eemdijk 6 zakte terug. De dood of de gladiolen. Alles of niets. Voor de groenen was het alleen maar incasseren en proberen de bal zo hard mogelijk weg te werken. Men leek zo nu en dan moegestreden, maar VVZA leek nieuwe kracht te bezitten. Men wist dat er nog wat te halen viel. En net als haaien die op een afstandje bloed ruiken, zo roken zij ook de winst, ondanks die twee punten achterstand.

Door voldoende druk te zetten en doordat Eemdijk 6 de verkeerde (lees: cruciale) duels verloor, kon VVZA tot tweemaal toe scoren. VVZA was de winnaar deze match. De thuisploeg geloofde er tot de laatste minuut in en elke keer kreeg de scorende persoon teveel ruimte om te scoren. Waar kwam deze persoon vandaan? Wie was de mandekker? Heeft Eemdijk 6 niet voldoende gegeven in deze belangrijk(st)e match? Enfin, allemaal vragen die al dagen door menig groene hoofd spoken. We hebben het niet meer zelf in handen en mogen nu alleen nog maar hopen en duimen dat VVZA nog een puntje laat liggen.

Op naar de volgende wedstrijd, tegen VVZ ’49.