IJsselmeervogels 6 – Eemdijk 6 (2-4)

In Bunschoten heb je twee grote rivaliserende voetbalclubs en Ă©Ă©n club die vaak wordt beschouwd als gezelligheidsclub. Spakenburg en IJsselmeervogels zijn een van de clubs die meedraaien in de hoogste klasse van de amateurs, Eemdijk daarentegen speelt eerste klasse, maar draait ook daar bovenin mee. In Bunschoten wordt je in ieder geval geboren als een ‘rooie’ of als een ‘blauwe’, en ben je niet tegen de ‘greunen’. Ikzelf ben geboren als blauwe, maar speel al enkele jaren bij de groenen. Het voelde zaterdag dan ook goed om met mijn team, Eemdijk 6, te voetballen tegen mijn aartsrivalen (op voetbalgebied). Een wedstrijd die gespeeld wordt met het hart, dat gevoel wat diep van binnen speelt als geboren en getogen (en nog steeds wonende) Bunschoter. Het gevoel om de drie punten koste wat het kost binnen te slepen. Op de Westmaat mochten wij in een heuse derby aantreden tegen het zesde team van IJsselmeervogels. De wedstrijd zat vol emotie, fysiek contact, spannende momenten en heerlijke ontladingen. Maar
 wie sleept die drie punten binnen? >>

Ondanks dat deze uitwedstrijd voor mij dichterbij is dan een normale thuiswedstrijd, voelt het wel zeker als ‘uit’. Een heuveltje over en ik ben er, maar toch is daar dat gevoel dat ik er niet thuishoor. Voor iemand van buiten Bunschoten is dit gevoel moeilijker te bevatten, maar zie het maar als een Ajax tegen Feyenoord ‘encounter’.

Enfin, de wedstrijd was gepland voor 15:00 uur, maar ving later aan door uitloop van de eerder gespeelde wedstrijd. Als scheidsrechter hadden we Arie Vermeer. Een “oude bekende” van Eemdijk 6, die wegens enige meningsverschillen niet meer wilde fluiten voor de groenen. Toen we hem in zijn tenue op het veld van IJsselmeervogels zagen lopen, kon ik alleen nog maar denken “Surprise!”.

Al vanaf minuut Ă©Ă©n was het duidelijk, deze wedstrijd is niet zomaar gewonnen. Eemdijk 6 moest knokken voor de punten. En niets was minder waar. Het was rennen van voor naar achter. Het middenveld moest mee rennen met de voorhoede, om zo een potje te breken. Maar bij balverlies moest het middenveld ook gelijk weer meeverdedigen, om zo niet overlopen te worden in de achterhoede. Al snel bleek dat de ‘rooien’ een opstelling hanteerden van 3-4-3, waardoor ze telkens opkwamen met een mannetje meer. Qua verdediging liet IJsselmeervogels het soms wat vieren, maar daar kon Eemdijk niet van profiteren.

Tot daar dat ene moment. WB, vandaag wederom op de linkshalf positie, mocht zijn geluk beproeven in de voorhoede met Japio en Vullis. Japio veroverde de bal op het middenveld, en WB trok een sprint. Hij schreeuwde om de bal en Japio zag dit. Japio gaf de bal hard voor, maar de bal was iets te scherp, waardoor deze richting de eerste paal ging, in plaats van de tweede paal. Zoals het een echte spits betaamt, stond Vullis precies goed opgesteld. Hij sprong richting de bal, zette met een halve snoekduik zijn hoofd tegen de bal, en kopte deze prachtig in de rechterhoek (links voor de keeper). Een wereldse voorsprong werd hier behaald en dat werd met luid gejuich onthaald. Eemdijk 6 leidde de wedstrijd met 0-1 op de Westmaat.

Het was nu een kwestie van vasthouden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kreeg enkele minuten later de rechtsbuiten van IJsselmeervogels 6 een prachtige steekpass door de verdediging van Eemdijk 6. De bal belandde achter linksback Mouse, en vanaf dat moment liep Mouse achter de feiten aan. De spits was pijlsnel, zelfs met de bal aan de voet. Hij naderde keeper Dirk, met Mouse hijgend in zijn nek. De spits plaatste de bal netjes in de verre hoek, en plots was hiermee de gelijkmaker een feit. 1-1.

De wedstrijd was nog lang niet gespeeld en de rooien gaven zich niet zo snel gewonnen. Er moest gevochten worden voor die punt. Bijna letterlijk, aangezien de scheidsrechter waarschijnlijk de grootste fan is van Badr Hari. De duels waren hard, soms zelfs een gele kaart waardig, maar de scheidsrechter vond van niet. Werd er wat van gezegd, mocht je van geluk spreken als je niet tien minuten buiten de lijnen de wedstrijd mocht voortzetten.

Gelukkig was daar weer dat verlossende moment, toen keeper Dirk de bal hard uittrapte. Het middenveld werd hier overgeslagen en Vullis pikte de bal op in de voorhoede. Hij kapte enkele verdedigers uit en kwam vervolgens oog in oog met de keeper. In plaats van dat hij schoot, hield hij de rust en zette de beste jongen op het verkeerde been. Zo kon hij netjes binnentikken. 2-1.

Vullis was op dreef, maar ook Japio gaf niet op. Eigenlijk gaf niemand op deze wedstrijd. Iedereen deed wat hij kon en ging voor die bal. Zo wist Eemdijk 6 zelfs die derde te maken deze eerste helft. Deze derde kwam als een verlossing, aangezien IJsselmeervogels maar aan bleef dringen op de gelijkmaker.

Japio mocht de derde goal van de groenen op zijn naam zetten. Hij passeerde een verdediger en kwam zo alleen op de keeper af. Koel schoof hij de bal langs de keeper over de doellijn. Een verdiende goal. 1-3.

De rust brak aan. De wissels werden besproken. Het beleid was vandaag goed geregeld. De wissels deden niets onder aan de basisspelers. Rikea viel deze tweede helft weer in voor Marty. Waar Marty de rechtsback positie de eerste helft versterkte, door Rikea te verlossen van de snelle spits, zo stond Rikea deze tweede helft zijn mannetje en kwamen ze niet langs hem heen.

Wortel hanteerde deze tweede helft de vlag en op de linkshalf positie kwam MJ in de plaats voor WB. Op de linksback positie kwam AzAri in de plek voor Mouse, maar voordat het zo ver was, gebeurde er nog van alles in het begin van de tweede helft.

Zo kwam Eemdijk 6 al vroeg in de tweede helft bij het doel van IJsselmeervogels. De bal werd afgeslagen en kwam zo bij MJ terecht. MJ gaf de bal mee aan Hip, die ‘m weer meegaf aan Puk. Puk passte naar Vullis, en Vullis maakte het af. 1-4!

Het kon deze middag niet meer stuk. Eemdijk 6 gaf deze voorsprong van drie punten niet meer weg, hoewel dit er de week ervoor ook op leek, maar uiteindelijk toch gewonnen werd.

De sfeer werd wat meer gespannen in het veld. IJsselmeervogels ging meer gedreven spelen en Eemdijk probeerde de boot koste wat het kost af te houden. Zo wisten de rooien vele momenten flink druk te zetten op de achterhoede, maar ze kwamen er niet doorheen. Op het middenveld van Eemdijk 6 miste wat rust, dus de bal kwam maar niet over die middenlijn heen. WB kreeg de opdracht Wortel’s taak over te nemen en de vlag te hanteren, zodat Wortel op het middenveld de controle kon houden.

Maar plots was daar weer die snelle rechtsbuiten van de rooien. Wederom was hij Mouse een stapje voor. Mouse kwam ter hoogte van de beste jongen, maar kon hem niet er van weerhouden de bal bij de eerste paal over de doellijn te schieten. Keeper Dirk hield rekening met een pass over de breedte, aangezien een andere spits mee was komen sprinten. Dit betekende dat de hoek bij de eerste paal open lag. Hier profiteerde IJsselmeervogels van en maakte hiermee de 2-4.

“Dit gaat mij niet overkomen,” merkte Mup op tijdens de rust, toen werd opgemerkt dat de scheidsrechter er niet voor terugdeinst iemand voor tien minuten buiten de lijnen te zetten. Maar een mens is niet binnen drie kwartier te veranderen, en Mup kon het niet laten toch een opmerking te plaatsen naar de scheidsrechter. Mup, de laatste man vandaag, mocht dus even op de bank plaats nemen. Dat betekende dat Eemdijk 6 even met tien man speelde.

Wortel kwam weer in het veld, en drukte zijn stempel op de wedstrijd. Zijn baardgroei bracht hem de kracht de wedstrijd te domineren als de Bijbelse Simson. De kracht leek ‘m in de haren op zijn kin te zitten. Wortel, vandaag ook wel de dubbelganger van Chuck Norris, stond zijn mannetje en wist weer wat rust te brengen op het middenveld. Wortel “Norris” dartelde niet over het veld, het veld dartelde onder Wortel. Hij kreeg zowaar nog een heuse “kans”, toen de keeper ver uit zijn doelgebied was gekomen, maar Wortel alias ‘Action Hank’ was coulant (of toch reĂ«el) en probeerde de kans uit te spelen met MJ en Vullis. Helaas liep de actie uit op niets en bleef de stand 2-4, hoewel IJsselmeervogels dreigde.

Zo waren de laatste tien minuten nog even billen knijpen. Zo schakelde Puk nog een verdediger uit, door met zijn volle gewicht bovenop hem te vallen na een sliding-of-death. Ook won de frustratie het van de sportiviteit bij de rooien, toen Wortel neergehaald werd en de bal door de groenen over de zijlijn geschoten werd. De jonge jongens gaven de bal niet terug, maar probeerden van het moment te profiteren en schoten de bal in de zestien van de groenen. Een aanvaller kopte in de handen van Dirk, en IJsselmeervogels verloor het potje ‘Fair Play’ deze middag. Elke Eemdijk 6 speler klapte sarcastisch voor de rooien.

IJsselmeervogels verloor niet alleen de “Fair Play-cup”, maar ook deze zeer belangrijke derbydag. Drie punten werden door de neus geboord onder het mom van “boontje komt om zijn loontje”.

Eemdijk 6 stoot IJsselmeervogels van de troon en heeft alleen VVZA 3 nog boven zich, met tien punten uit vier wedstrijden, hoewel Eemdijk 6 negen punten heeft uit drie wedstrijden. Dit belooft nog wat de aankomende weken.