PSV landskampioen

ImageHoly shit! Dat meen je niet!…. PSV kampioen!? Wie had dat nou gedacht? Hier de gebeurtenissen van vandaag op een rijtje gezet. >>   EINDHOVEN – PSV is voor het derde jaar op rij kampioen geworden van de eredivisie. Op een zenuwslopende zondagmiddag won de ploeg van Ronald Koeman met 5-1 van Vitesse en haalde daarmee het kampioenschap, op doelsaldo omdat Ajax in Tilburg tegen Willem II op 2-0 bleef steken. AZ verloor op de slotdag met 3-2 tegen Excelsior.

PSV startte met volle overtuiging aan het duel. Al na tien minuten was het 2-0 voor de geplaagde thuisclub. Alex kopte in de achtste minuut de 1-0 achter Vladimir Stojkovic, waarna Farfan de stand twee minuten later op 2-0 bracht. De Peruviaan tikte een bal die terugkwam van de keeper (schot Afellay) alsnog binnen. Onrust De spelersgroep nam met de flitsende start afstand van de onrust die PSV de afgelopen week in zijn greep hield. Trainer Ronald Koeman lag de laatste dagen zwaar onder vuur en dreigt de komende dagen zijn ontslag te krijgen. Tenminste; daar houdt de oefenmeester zelf terdege rekening mee, zeker nadat hij in een gesprek met voorzitter Fris Schuitema niet het vertrouwen kreeg dat hij zo graag wilde van de clubleiding. De supporters in het stadion begrepen de boodschap van de spelers en gingen volledig achter de ploeg staan. Het elftal van PSV werd hartstochtelijk aangemoedigd, maar kregen wel snel een tegenslag te verwerken. In de dertiende minuut ging doelman Gomes in de fout na een vrije trap van Theo Janssen. Hij liet de bal uit zijn handen glippen, waardoor Vitesse terugkwam op 2-1. Goalalert In het Philips-stadion ontstond daarna een onwerkelijke sfeer. De clubleiding van de Eindhovenaren had besloten om het zogenaamde 'goalalert' uit te schakelen, waardoor er op de grote beeldschermen geen tussenstanden verschenen. De fans op de tribune waren echter volledig op de hoogte van wat er elders in het land gebeurde. Zo ontplofte het stadion bijna toen bekend werd dat AZ in Rotterdam op achterstand kwam en bovendien verder moest met tien man. Na de slechte periode van de afgelopen weken, waarin PSV een voorsprong van elf punten verspeelde op Ajax en twaalf op AZ, was er ineens weer hoop op een stunt. Door de achterstand in Rotterdam gloorde er ineens een wonderlijke ontknoping. Doelsaldo In de tweede helft speelde PSV vol op de aanval, om zo het doelsaldo op te krikken. PSV had voorafgaand aan het duel met Vitesse een minder doelsaldo dan zowel AZ als Ajax. Omdat Ajax in Tilburg moeite had met Willem II was een hoge score noodzakelijk om alsnog de titel te behalen. Farfan had al een aantal kansen laten liggen, toen Afellay in de 58e minuut de 3-1 maakte. Hij passeerde de uitstekend ingevallen doelman Piet Velthuizen via de binnenkant van de paal. De jonge doelman verving in de rust Stojkovic, die voor de pauze het publiek ophitste met wilde gebaren. Enkele PSV-fans sloopten daarop een hek. Farfan en Cocu brachten de stand niet veel later op 5-1. Omdat het op dat moment 2-0 was in Tilburg (en in Rotterdam 2-2) waren de Brabanders een kwartier voor het einde van de wedstrijd ineens virtueel kampioen. Omdat zowel AZ als Ajax niet meer scoorden bleef het kampioenschap verrassend in Eindhoven. En daar had zelfs de meest trouwe PSV-fan na de slechte resultaten van de tweede seizoenshelft de afgelopen week niet meer opgerekend.