De Meern 4 – Eemdijk 7 (4-5)

alt

Krankzinnig! Er bestaat geen ander woord voor de wedstrijd van zaterdag dan krankzinnig. Het scoreverloop, de tijd van aanvang, het weer, alles. Een dag om nooit meer te vergeten. Waar Eemdijk 7 (toen nog Eemdijk 8) als een malle speelde in de tweede helft bij en tegen DOSC (de eindstand werd 4-4 na een achterstand van 4-0), zo werd de eindstand minstens geĆ«venaard. Wat na de eerste helft uit leek te lopen op een groot fiasco, werd een heuglijke match vol spanning, karaktervoetbal en grote verrassingen. Was je er niet bij, lees dan verder om te begrijpen wat ik bedoel. >> Ā

Zaterdag 1 oktober 2011. Al anderhalve week in de herfsttijd, maar hier was niets van te merken. Met heerlijk zomers weer, rond de 25 graden, streek de zon neer over de velden van voetbalclub De Meern. Er stond een wedstrijd te wachten tegen een groepje jonge(re) jongens. Jonge jongens spelen vaak op snelheid en conditie, oude mannen op tactiek en techniek. Gelukkig zit Eemdijk 7 tussen de jonge goden en de ouwe lullen in. Dus een stukje techniek gecombineerd met snelheid en conditie. Helaas was dit niet echt het geval in deze wedstrijd tegen het vierde team van De Meern.Ā

De eerste helft was zelfs rommelig. Eemdijk 7 was van slag. De wedstrijd begon namelijk niet op het belachelijke tijdstip van 16:15 uur, maar bijna een halfuur later door uitloop van de wedstrijd hiervoor. De aftrap was dus toen de zon al laag aan de hemel stond.

Eigenlijk wil je deze eerste helft snel vergeten, aangezien hier niet veel boeiends gebeurde. Eemdijk 7 wist hier niet lekker te spelen en raakte veelal de bal kwijt aan de gretige tegenstander. Zo kwam halverwege deze eerste helft De Meern op voorsprong. Bij een actie links voorin werd de bal verloren. De omschakeling van de thuisploeg was snel en liepen heel snel op richting het middenveld. WB, die nu even voor Mouse op linksback speelde, stapte in op de man met de bal. De bal werd langs hem heen geschoten naar een van de snelle aanvallers. De aanvaller kreeg alle ruimte om op te lopen en laatste man Hip snelt toe. De bal wordt voorgegeven vanaf links, voor het doel langs, op een van zijn medespelers. Deze spits troefde H.W.D. en Booka af, en verraste keeper Dirk. 1-0.

De 2-0 was niet ver weg. Mup verloor de bal in duel door een (lichte) overtreding. De scheidsrechter reikte naar zijn fluit, maar hield zich in. De aanvaller kon oplopen met de bal, aangezien Eemdijk 7 gewoon niet goed stond. Teveel naar voren geleund, waardoor een groot gat ontstond. De snelle spits liep op en ramde de bal vanaf de zestien in de hoek. Ook hier kon Dirk niet voorkomen dat de bal in het doel ging, en zag de 2-0 op het scorebord getekend worden.

De Meern kreeg zelfs kans op de 3-0, maar Eemdijk 7 werd hier gered door de paal en Dirkā€™s oor. De rust brak gelukkig snel aan. Deze eerste helft was namelijk niet goed. Ongeorganiseerd en er ontstonden te grote gaten op het middenveld. Mup, die op het middenveld stond met Wortel, zakte teveel in, waardoor er telkens een gat op het middenveld ontstond. Ook wisten de aanvallers elke keer minstens twee man voorbij te rennen. Zo kwam Eemdijk 7 teveel in benauwde situaties.Ā

De enige die deze helft boven de rest uitstak, was Bullet. Bullet zat vaak tussen de bal en de spitsen en heeft vele aanvallen om zeep geholpen. Het leek namelijk alsof de wil ontbrak bij de groenen. De tijd en de hitte speelden parten en niets lukte deze helft. Tijd voor rust.

In de rust ontstond zo hier en daar wat commotie. Conditioneel zouden we het echt niet van ze gaan winnen. Een oplossing is wel het vroege druk zetten op hun verdediging, zodat ze niet op kunnen bouwen. Zo wordt er ook naar voren verdedigd, en is er een betere aansluiting tussen de achterhoede en de spitsen van de groenen. Eemdijk 7 ging in 4-3-3 opstelling spelen, met wortel als rechterspits.

Deze tweede helft zou de ommekeer betekenen voor Eemdijk 7, en dus ook voor De Meern 4. Het zal veelal op de lange bal neerkomen. Zo was ook opgemerkt in de rust. Voetballend opbouwen willen we wel, maar daar aasde de tegenstander op. Als de bal 5-6 keer rond gaat, wordt er altijd wel een verkeerde pass gegeven door een van de ā€œmindere godenā€ van ons team. Hierdoor krijgt de bal net niet de goede snelheid of scherpte mee, waardoor de jongens van De Meern deze acties onderscheppen.Ā

Gelukkig deed Eemdijk 7 wat van hem verwacht werd. Druk zetten en meer voetballen. Zo kreeg men zo hier en daar wel een redelijk kans. Japio, de spits die niet tot scoren weet te komen, maar wel elke wedstrijd vecht als een gladiator, wordt richting de keeper gestuurd. Hij troeft zijn man af maar zijn schots met links mist richting en zwaait af.Ā

Plots is daar dan eindelijk dat lichtpuntje voor Eemdijk 7. De tweede helft is nog jong en net buiten het keepergebied van de thuisspelers wordt een overtreding begaan. Hip schaart zich achter de vrije bal, die beter voor een linkspoot zou zijnā€¦ aldus Hip. Naast Hip neemt Wortel plaats. De muur wordt gezet en Hip neemt de aanloop. Zonder ook maar te kijken geeft hij de bal een tikje opzij. Wortel komt ingelopen, staat precies recht voor de goal en plaatst de bal hard langs de muur in de linkerhoek. De 2-1 is een feit!

Eemdijk 7 groeit in de wedstrijd en heeft de boel onder controle. Helaas was de scheids het niet altijd eens met de groenen, aangezien Booka een penalty mee had moeten krijgen toen hij onderuit gehaald werd recht voor het doel.Ā  Vlak na deze aanfluiting van de scheids viel heel snel de 3-1. Net toen het zo goed leek te lopen voor Eemdijk. Eemdijk 7 verdedigde teveel naar achteren. Hip merkte dit (terecht) op. Helaas was hij te druk met coaching, waardoor hij zelf werd afgetroefd door een aanvaller. De beste jongen schoot de bal diagonaal in vanaf de linkerkant en Dirk was voor de derde keer gepasseerd. Hij kon ook hier helaas niets aan doen. 3-1.

Hipā€™s coaching werd in de wind geslagen en had het hier helemaal mee gehad. De bal was op de andere helft en Hip liet zijn hoofd zakken. Hij liet zichzelf even kennen en deed de aanvoerdersband af. Hij liep richting de bank om te wisselen, maar de bank weigerde. Achteraf gezien de beste keuze van de dag. Mouse en WB waren te druk bezig om Hip weer het veld in te ā€œtrekkenā€. Een captain kan en mag in slecht weer niet een zinkend schip verlaten. Eemdijk 7 kreeg plots een penalty mee. Een terechte beslissing van de scheidsrechter. Vullis werd onderuit gehaald en mocht hier dus ook plaats nemen achter de bal. Hij legde de bal op de stip, toen Hip weer het veld in kwam lopen. Zo brutaal als alleen een ambtenaar in functie kan zijn vroeg hij of hij de penalty mocht nemen. Vullis was te geconcentreerd en benutte deze penalty. Hij schoot niet al te best, maar de keeper zat er net naast. 3-2. De gelijkmaker kwam dus verdacht dicht in de buurt.Ā

Eemdijk 7 kreeg weer hoop. WB en Mouse wisten over en weer te wisselen op de linkerkant, en WB nam weer plaats op de linkshalf positie. Wortel, die nu als spits fungeerde, kreeg een diepe bal ingespeeld van achteren. Wortel zocht naar de mensen die zich verzamelden in de zestien van De Meern. Wortel zag WB op komen lopen en had alle ruimte om op te lopen. Wortel gaf de bal over de breedte aan WB. Plots waren alle ogen gericht op hem. WB aarzelde geen moment en ramde de bal met binnenkantje links door de verdediging heen. Even leek het alsof deze het net zou bollen, maar de keeper (die overigens erg goed speelde) dook voor de bal en tikte deze net van de lijn. De bal was alleen iets te hard om klem te pakken, waardoor het bij de keeper vandaan stuiterde. Mup en Puk zagen beiden hun kans schoon en kregen alle tijd om de gelijkmaker te maken. Puk draaide om zijn as en legde vervolgens de bal over de lijn. 3-3. Dit voelde heel goed! De vreugde die ontstond was immens. Van een 2-0 achterstond vervolgens een 3-3 gelijkspel maken voelt gewoon goed.Ā  Iedereen geloofde er weer in. Eemdijk 7 was weer op niveau. De Meern was wat gepikeerd en baalde ontzettend. Dit was te merken aan het gescheld en gevloek op elkaar (waar Eemdijk 7 vaak ook een handje van heeft). De Diekers durfden weer. Er was goede moed en alle aanvallen van de tegenstander werden om zeep geholpen. Het leek alsof iedereen weer nieuwe krachten had. Degenen die even een beetje buiten adem waren, wisselden voor verse krachten. Soms zelfs dubbele wissels.

Zelfs Wortel, die zich de eerste helft stuk liep, rent nu weer van links naar rechts en weer terug. Aan de linkerkant komt hij in duel met een gefrustreerde tegenstander. Deze geeft een klein tikje tegen Wortelā€™s knie en Wortel gaat neer. Met een ijsbeentje gaat hij van het veld en geeft hij de ruimte aan Japio. Japio kwam er weer in, hoewel hij toch nog wat last had van zijn kuit. In een sprint enkele minuten hiervoor kwam hij in duel met een tegenspeler en beiden vielen hard op de kunstmat. De voetbalschoen van de tegenstander schaafde langs de kuit van Japio, en Japio zocht even de rust op langs de lijn.

Enfin, Japio staat weer in het veld en coach, ouderling, trainer, ambtenaar in functie en talkshowhost Hiprah Whinfrey neemt plaats achter de bal. De bal lag ter hoogte van de dug-out, rond de middenlijn. Een menigte aan spelers verzamelden zich in het keepergebied van De Meern. Hip, die voorheen wat weemoedig was en nu ietwat overmoedig zei nog even tegen zijn medespelers op de bank ā€œDeze bal schiet ik er in Ć©Ć©n keer inā€. Zoals alleen Hip het kan, gaf hij de bal een rotschop. De bal vloog richting het doel. De bal miste enkele spelers en stuiterde naar de tweede paal. Japio had zichzelf inmiddels in ā€œde potā€ geplaatst en dook naar de bal. Maar ook hij miste de bal. Daarentegen trapte de keeper wel in deze kopactie van Japio en zag plots de bal achter zich verdwijnen bij de tweede paal, over de doellijn. Het was een tijdje geleden dat we zoiets gezien hadden, maar daarom was dit doelpunt misschien wel een van de mooiste van deze hele vijfde klasse. Wat een prachtgoal en wat een vreugde bij de groenen. Hip, die eerst zichzelf wilde wisselen, tekende hier even de voorsprong voor zijn team op het bord. 3-4! Een briljante goal, zoals we alleen zien van Hip.

De frustratie werd groter aan de kant van De Meern. Zij gingen steeds feller spelen en wilden kosten wat het kost toch nog die laatste paar minuten vlammen. Zo kregen zij enkele hoekschoppen mee. Eemdijk 7 had wat moeite om de bal weg te werken, maar de dag kon bijna niet meer stuk. Die drie punten moesten nog wel bewaakt worden, maar die leken wel in de pocket. Tot daar die ene hoekschop volgde. De bal werd ingespeeld op een van de aanvallers enkele meters voor het doel. Deze aanvaller stond met de rug naar Mup toe en zag de bal komen. Hij gaf een kleine draai aan de bal. Deze veranderde van richting en rolde plots over de doellijn. Een klap in het gezicht van Eemdijk 7. Waar eerst werd gevochten om die ene punt, was die ene punt nu een domper. Je geeft die groenen een vingerā€¦ 4-4.

Eemdijk 7 mocht aftrappen. Met nog een minuut op de klok leek de wedstrijd gespeeld. Het fluitje klonk, de bal werd teruggelegd, en Hip aarzelde geen enkel moment. Hij nam de bal aan, legde deze goed neer en haalde uit. We zien zo af en toe wel eens van die ballen voorbij komen bij die profclubs, maar kunnen er maar van dromen dat dit bij jouw teampje gebeurt. Zelden tot eigenlijk nooitā€¦ Hip had zelfvertrouwen gekweekt na die laatste bal en zou het nu weer flikken. De bal vloog van eigen helft meters hoog richting het doel van De Meern. Zou hij het flikken? Iedereen wachtte af. Doodse stilte volgde voor deze enkele seconden, die voelden als een uur. De keeper keek op en zag de bal wel verdacht dicht in de buurt van zijn doel komen. Hij zette de sprint in, want dit zou hem niet overkomen. Op de lijn sprong hij naar de bal, maar deze had een behoorlijke vaart. De kracht van Hipā€™s schot in combinatie met de zwaartekracht zorgde ervoor dat de keeper de kracht onderschatte. De bal glipte door zijn handen, en rolde over de doellijn. Wat een sprookje leek, werd waarheid. Wat onmogelijk werd geacht, werd mogelijk. Zoā€™n actie stond niet meer ver van mijn bed. Het gebeurde in mijn eigen team! Waarschijnlijk ben ik nog nooit zo blij geweest na een voetbalwedstrijd. Het gilletje die ik (WB) slaakte in de wedstrijd tegen Roda ā€™46 6 toen ik scoorde, was hier niets bij vergeleken. Iedereen schreeuwde het uit. Hip tekende hier namelijk een van de prachtigste en meest belangrijke punten op het scorebord. Eemdijk 7 leidde de wedstrijd met 4-5! Hip rende langs de dug-out met zijn broek op de knieĆ«n van vreugde. Hier ontving hij overigens nog een gele kaart voorā€¦ aldus de trotse ambtenaar.

De wedstrijd leek gespeeld. Eemdijk 7 gaf dit niet meer uit handen en kreeg nog eenmaal een grote kans. De bal werd naar voren geschoten, waar Booka de bal op het middenveld opving. WB trok een laatste sprint vanaf de achterlijn en vroeg om de bal. Hij kreeg deze ingespeeld en had twee verdedigers in zijn nek hijgen. Beide verdedigers vielen gelijk aan en WB ontsnapte hier met de bal. De keeper was al iets uit zijn doel gekomen, dus WB aarzelde geen moment. Hij draaide om zijn as, gaf de bal een schop en zag deze net over de linkerkruising schampen.Ā

De wedstrijd werd afgefloten. Een eind werd gemaakt aan meer dan 90 minuten knallen voor die punten. Een stukje Spakenburgse mentaliteit kwam hier aan te pas. Eemdijk 7 pakte de drie punten in De Meern en wist ook deze niet al te beste wedstrijd te winnen. Een prachtige afsluiter van een prachtige dag.