Eemdijk 8 – SVM 5 (6-3)

Na zo’n lange winterstop is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Een winterstop van twee maanden gaat je niet in de koude kleren zitten. Normaal na een vakantie van twee weken moet ik al helemaal rehabiliteren en mezelf volledig omhoog werken op de ladder van conditie en ervaring. Nu na bijna twee maanden geen wedstrijd te hebben gespeeld mocht de groene trein weer aantreden op de graszoden. Waar in 2010 het eerste gedeelte van deze competitiestrijd afgesloten werd tegen SVM 5, zo wordt het tweede gedeelte eveneens geopend tegen deze mannen uit Maartensdijk. >>

Op de thuisbasis van Eemdijk 8 mocht de Groene Trein starten om 12:30 uur. Veld 3 was bezaaid met meer zand dan gras, maar dat weerhield deze voetballers niet om een potje te knallen. Bij menig Dieker zat de laatste wedstrijd van 2010 nog vers in het geheugen. Een zeer zware pot, met een magere 0-1 winst bij SVM thuis. Uiteraard zijn dit ook weer drie punten, maar er moest echt voor geknokt worden. Zal dat deze middag ook zo zijn?

Het fluitje van de scheidsrechter klonk stipt om 12:30 uur. De wedstrijd was begonnen. Niet wetend wat we moesten verwachten van deze mannen zo vlak na de winterstop, ging Eemdijk 8 in de aanval. Uiteraard roken de mannen uit Maartensdijk ook een mogelijkheid tot winst, en zette al snel druk op de verdediging van Eemdijk 8. In vijf minuten waren er nog geen echte kansen gecreëerd aan beide kansen, maar daar wilde SVM verandering in brengen. De bal belandde over enkele verdedigers van de groenen en SVM zette de sprint in. Hip was vandaag laatste man, en zat er goed bij. Hij wist de bal middels een enorme knal weg te werken, naar voren. Gerrit Vullis, die vandaag erg op dreef was, zag zijn kans schoon en sprintte achter de bal aan. Met een verdediger hijgend in zijn nek liep hij aan de rechterkant in op de keeper van de geel-blauwen. De keeper kwam uit zijn doel, om hiermee het gebied te verkleinen. Japio was door het midden met Vullis meegelopen en vroeg om de bal. Vullis aarzelde geen moment en gaf de bal voor het doel langs aan Japio. Japio wist koelbloedig de bal over de lijn te schuiven en tekende middels een prachtige actie van Vullis het eerste doelpunt van vandaag op het scorebord. 1-0!

Dit vroege doelpunt was zeer belangrijk voor Eemdijk 8. Hier kon op voortgeborduurd worden. Echter enkele minuten later, toen keeper Dirk de bal aan de voet had en deze kwijt wilde aan een van zijn medespelers, was daar even een zeer spannend momentje. Laag over de grond passte hij naar Hip, echter ging de bal niet zuiver in de voeten van Hip. Deze werd onderschept door de grote aanvaller van SVM 5, hij zag dat het doel leeg was (Dirk was nog niet teruggelopen), en bracht zonder aarzeling de bal in beweging richting het doel. Deze twee seconden die volgden leken een eeuwigheid te duren. De bal steeg en ging vervolgens weer omlaag. Even leek de gelijkmaker een feit, maar de bal daalde niet snel genoeg. De lat bracht een klinker voort en Eemdijk 8 slaakte een zucht van verlichting.

Tot aan de 25e minuut bleven de acties over en weer gaan. SVM bood goed weerstand aan Eemdijk 8 en probeerde na elke actie genadeloos terug te slaan, maar dit haalde voor beide teams niets uit. Aan deze doelpuntloze minuten kwam een eind toen Gerrit Vullis zijn trukendoos open trok.

Japio mocht voor de 3e keer een hoekschop nemen. Deze keer van de linkerkant. Wederom een behoorlijke ziekenhuisbal. Laag en niet verder dan de eerste paal, maar Wortel had dit al opgemerkt en verlengde de bal. Er werd zo hier en daar over de bal heen gemaaid, en goed gestoord door AzAri, zodat ook de meeverdedigende aanvallers geen schijn van kans kregen om de bal weg te werken. Zo belandde de bal bij Vullis bij de tweede paal. Vullis aarzelde geen moment en gaf de bal een rotschop. Zo bolde hij het net voor de tweede keer en stond het 2-0 voor de Groene Hulk.

Vullis had de smaak te pakken. Enkele minuten na zijn eerste goal wist hij namelijk middels kap- en draaibewegingen de bal wederom achter de keeper te schuiven en tekende zo deze prachtige 3-0 op het scorebord. De verdediging werd namelijk goed onder druk gezet, waardoor er fouten ontstonden in de verdediging. Vullis profiteerde hiervan namens Eemdijk 8.

De mannen van SVM 5 wisten even niet wat hen overkwam. Nog geen helft gespeeld en nu al 3-0 achter. Zo hier en daar klonk er geschreeuw en gescheld op het veld. Een teken van frustratie, wat in elk team na drie tegendoelpunten heerst. Het begin van de eerste helft was niet geweldig, maar dat werd goed gemaakt halverwege deze eerste 45 minuten. Nog voordat het rustsignaal kon klinken, kreeg Japio nog een goede kans op de 4-0, maar hij schoot de bal keihard in de handen van de uitstekend keepende doelman.

De eerste 45 minuten was voor Eemdijk 8. Zonder twijfel. Zo hier en daar een klein foutje, waar nèt geen tegendoelpunt uit voortvloeit, maar dat werd weer goed gemaakt met 3 uitstekende doelpunten van de beste voorhoede van deze competitie. Zo wordt gezegd. Wie ben ik om dit niet te beamen? Ook tegen het einde van deze helft werd er door frustratie aan de bezoekerszijde wat harder gespeeld. Tja, actie-reactie kun je dan verwachten. Booka is hier een groot voorbeeld van, en incasseerde in duel een elleboog op de borst en een voorhoofd op de kin.

Theetijd. Uiteraard wordt er het nodige gediscussieerd in de kleedkamer, maar het blijft allemaal beschaafd. Er wordt door keeper Dirk nog wel geattendeerd op het feit dat SVM 5 deze tweede helft wel eens zou kunnen beginnen met een zogenoemde ‘counterattack’. De eerste tien minuten zullen de mannen gaan ‘vlammen’.

Alsof de profeet gesproken had, zo geschiedde het. De eerste vijf minuten waren nog niet voorbij, of daar luidde de bel. De bel van de tegenstander welteverstaan. WB, die deze wedstrijd als linksback fungeerde werd naar voren gestuurd. De bal belandde plots in de zestien van keeper Dirk, waar bORt met zijn aanvaller was meegelopen. Hij probeerde de bal nog te koppen, ging het duel aan met de aanvaller van SVM, maar met de twee centimeter die hij tekort kwam kon hij enkel de bal verlengen in plaats van wegkoppen. De aanvaller zag zijn kans hierna schoon en tekende de 3-1 op het scorebord.

Eventjes een zure gewaarwording voor Eemdijk 8. Even weer met beide benen op de grond gezet. Zo hier en daar volgde aan beide kanten nog een aantal kansjes, maar deze werden vakkundig verijdeld door keeper Dirk, die vandaag een zeer goede wedstrijd speelde. Zo kreeg SVM de bal net niet langs Dirk, ook de rebound werd recht in de handen van Dirk geschoten. Deze helft kon Dirk de mouwen opstropen en had hij meer te doen dan in de eerste 45 minuten.

Ongeveer 15 minuten waren op de klok verstreken. Vele meters zijn gemaakt door menigeen. Net buiten het strafschopgebied van SVM mag er een vrije trap genomen worden. Wortel neemt plaats achter de bal, aangezien Hip vandaag al met enkele vrije ballen moeite had om deze over de muur te krijgen. De vrije bal werd genomen, deze geraakte in de muur en werd van richting veranderd door een hand van een van de geel-blauwen. De bal veranderde van richting, kwam zo ter hoogte van de linkerpaal bij AzAri terecht, die overigens deze wedstrijd heeft laten zien wat knokken is op de linkshalf positie. AzAri, een echte linksbenige, zag de bal voor hem dalen. Met zijn rechterslof tikte hij zonder twijfel de bal achter de keeper tegen het net. De keeper kon het tij niet keren, en zo wist AzAri de 4-1 een feit te maken.

Japio was ondertussen gewisseld voor Puk, de Eemdijk 8 “butcher”. Hij zou deze wedstrijd ook even zijn graantje meepikken. Met zo’n 30 minuten op de klok in deze tweede helft werd de bal in de loop meegegeven voor Puk. De bal rolde richting de keeper, maar de beste jongen aarzelde te veel en kwam alweer veel te ver uit zijn doel. Hij was ondertussen al buiten zijn eigen keepergebied gelopen en zette een sliding in op de bal. Puk, de buffel en slager tegelijk, liep gewoon door en won fysiek het duel met de keeper. In feite liep hij gewoon door de keeper heen, die niet goed uitverdedigde… Maar Puk kreeg de bal wel in dit duel mee. Zo wist hij wederom door middel van karakter en fysiek goed spel de keeper te passeren en was het enkel nog een kwestie van de bal over de lijn tikken. Puk nam de 5-1 voor zijn rekening.

Vullis dacht 5 minuten later “dat kan ik ook”. Puk trapte de bal iets te ver voor Vullis uit, en kwam in de buurt van een verdediger van SVM. De keeper was ondertussen ook al uitgekomen. Middels een miscommunicatie tussen de twee beste mannen wist Vullis met zijn lange stelten de bal te onderscheppen en brak hij ook letterlijk door de verdediging heen. Ook hij wist hier eenzelfde actie als Puk te maken. Het wierp in ieder geval zijn vruchten af. Vullis maakte de 6-1.

De wedstrijd was zo goed als gespeeld. Niet veel minuten resterend meer. Eemdijk 8 ging aanvallender spelen, zodat de achterhoede moeite kreeg met de opkomende knokkende SVM’ers. Mup, die deze wedstrijd uitstekend speelde en Eemdijk 8 al meerdere keren van de afgrond heeft gered en de achterhoede (naast Hip) goed leidde, kon èn als voorstopper èn als laatste man niet de aanvallen stoppen met zijn achterhoede, WB (ondertussen er weer ingekomen voor AzAri) en H.W.D. (die Nevers verving, omdat Nevers zijn longen uit zijn lijf hoestte). Zo volgde het tweede tegendoelpunt in de laatste vijf minuten, en volgde het derde tegendoelpunt door nonchalant spel enkele seconden later. Eemdijk 8 liet hier enkele steekjes vallen, hoewel niet lang daarvoor de bal al op de paal belandde. Ook SVM 5 liet vandaag zien dat de winterstop de scherpte heeft aangetast en hieruit de meeste doelpunten van Eemdijk 8 zijn gevallen. Vaak werd er onzorgvuldig uitverdedigd en was er totaal geen communicatie tussen de verdediging en de keeper, waardoor Eemdijk 8 als winnende uit de bus kwam.

Zo werd de eindstand 6-3. Geflatteerd? Misschien een beetje, maar de overwinning van de Diekers is een feit… en terecht…